Hoewel architect Wim Quist (1930) de afgelopen 40 jaar als adviseur bij renovatie en onderhoud van het door hem ontworpen Drinkwaterleiding Rotterdam (1977) optrad, werd hij niet betrokken of zelfs maar geïnformeerd over de aanstaande uitbreidingsplannen voor het hoofdkantoor. Ook na meerdere gesprekken met het Evides Waterbedrijf en met het aanbieden van alternatieve oplossingen, kreeg de architect niet de kans om de huidige plannen voor het complex in Kralingen te beïnvloeden. Het plan betreft een driehoekige aanbouw van 17m hoog, pal tegen het bestaande kantoor, en een nieuwe parkeerplaats waarvoor de monumentale cortenstalen sculptuur van Andre Volten moet worden verwijderd. Om ‘deze verminking’ te voorkomen, spande Quist in juli 2021 een kort geding aan.
Quist, die van 1975 tot 1979 Rijksbouwmeester was, meent dat deze ingrijpende veranderingen een verminking zijn van het door hem ontworpen ensemble en zodoende een inbreuk zijn op zijn persoonlijkheidsrechten en zijn reputatie in de zin van de Auteurswet. Het vonnis volgt op 5 november 2021. Update: de rechtbank heeft architect Quist gelijk gegeven en legt een bouwstop op van 6 maanden.
Quist ontwierp drie grote, beeldbepalende drinkwatercomplexen in Rijnmond; de Berenplaat in Spijkenisse (1959-66), de Petrusplaat in de Biesbosch (1974) en aan de voet van de Brienenoordbrug; de Drinkwaterleiding Rotterdam (1977). De ensembles bestaan uit zo’n 20 bouwwerken in robuuste, geometrische vormen die een wiskundige zuiverheid uitstralen. Het complex in Kralingen heeft de ‘reuzendruppels’ (waterreservoirs) en bovendien een kunstwerk van Volten. Terwijl de Berenplaat is beschermd als Rijksmonument, wordt de DWL geplaagd door een uitbreidingsplan. Vele gerenommeerden uit kunst- en architectuurwereld scharen zich achter Quist.
https://www.architectenwerk.nl/Quist-Evides-persbericht.pdf
https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=49280
https://wakelet.com/wake/9xwy7lF1YAyljOu0lMTRC
Sculptuur van Andre Volten, foto: Marc de Nood, BKOR