Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

BNG Bank Erfgoedprijs 2024: thema post’65

De gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024, met het thema: Post 65-erfgoed.

Bij Post 65-erfgoed, het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024*, gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Dit erfgoed is kenmerkend voor een groot deel van onze leefomgeving. Toch is Post 65-erfgoed, hoe veelzijdig ook, lang niet altijd geliefd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu een punt van aandacht, omdat de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

Uit een longlist heeft de jury** de gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. Deze gemeenten springen eruit vanwege hun actieve houding bij de bescherming en herbestemming van Post 65-erfgoed, maar ook dankzij hun toekomstgerichte en integrale beleid waarin zij de nadruk leggen op hoe inwoners dit relatief jonge erfgoed beleven.

Juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema:

“Ook dit jaar waren we enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen en de motivatie van de betrokken beleidsmedewerkers. Werken met het thema Post 65-erfgoed heeft een leuke lijst inzendingen opgeleverd uit verschillende delen van het land: gemeenten die misschien niet direct in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken een overtuigend Post 65-verhaal te hebben. We kijken uit naar de incognito-bezoeken om deze drie gemeenten verder te onderzoeken!”

De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 wordt bekend gemaakt op 6 juni 2024, tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door en in de gemeente Weert, de winnaar van 2023.

* De BNG Bank Erfgoedprijs is de prijs voor de gemeente die het best met haar erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze haar inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs, ter waarde van € 25.000, wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. Sinds 2022 werkt de jury met een jaarlijks thema.

** De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 bestaat uit Ina Adema (juryvoorzitter, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, voorzitter BNG Cultuurfonds), Susan Lammers (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Christian Pfeiffer (directeur Huizer Museum), Karianne Vandenbroucke (projectmanager Vastgoed bij Natuurmonumenten), Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland) en Rabiaâ Benlahbib (directeur van Kunstfort Vijfhuizen, en directeur Creative Court). Karlijn de Wilde (restauratie-architect en bouwhistoricus bij Rothuizen) versterkt de jury van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 als jong jurylid.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op De Erfgoedstem, op 28 februari 2024

Foto: ESTEL gebouw, Nijmegen, Michiel Kruidenier