Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Monumentaal Olympia College Rotterdam gerenoveerd en genomineerd!

Het Olympia College in IJsselmonde te Rotterdam was vroeger de Nicolaas Witsenschool, een LTS-opleiding voor scheepsbouw. Tegenwoordig is in het gebouw een VMBO school gehuisvest. Het moderne, lage gebouw met platte daken uit 1969 is een gemeentelijk monument. Het kent een stalen constructie met witte geveldelen naar ontwerp van architect Andre Stekelenburg die zich daarbij liet inspireren door de scheepsbouw.

Recent is de school gerenoveerd door Spring architecten in samenwerking met WDJArchitecten. De hoofdopzet van het ensemble, met een hoofdgebouw, een praktijkgebouw en een gymzaal onderling verbonden door glazen gangen, is daarbij opnieuw inzichtelijk gemaakt. Ook de buitenkant van het gebouw is zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat. De leesbaarheid van de rationele bouwwijze en de nabij gelegen bomen die in hetzelfde grid zijn geplaatst, is in ere hersteld. Los van de bestaande, beschermde gevel is de schil van de school gemoderniseerd om aan de energienormen te voldoen. Er zijn daartoe
nieuwe houten kozijnen toegevoegd aan de binnenzijde. Door deze tweede houten, binnengevel is een klimaatgevel gecreëerd die aan de huidige comforteisen voldoet. Verder is het interieur grotendeels vernieuwd, met een eigentijdse uitstraling die aansluit op de monumentale elementen en afwerkingen. De lange gangen in de bestaande structuur zijn brede straten geworden, waaraan pleinen zijn gekoppeld. Elk plein heeft een eigen karakter en uitstraling gekregen en ook de verkeersruimten hebben een eigen verblijfskwaliteit. Door het verduidelijken en verruimen van de entree, het maken van een royale interne verbinding met de nieuwe centrale aula en het openen van het gebouw naar de omgeving is in dit post65 monument een totaal nieuwe leeromgeving ontstaan.

Het project is genomineerd voor de Architectuurprijs Rotterdam 2024, je kan er dus op stemmen! (tot 29 april 2024)

 

Joosje van Geest

https://www.rotterdamarchitectuurprijs.nl/prijs-2024/olympia-college-rotterdam.html

https://www.spring-architecten.nl/portfolio/olympia-college/

https://www.wdjarchitecten.nl/nieuws/olympia-college-opgeleverd-en-gepubliceerd/

 

Foto: WDJA