Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Valkhof Museum in Nijmegen wordt (uiteindelijk) gasloos

1698938128

Deze maand start de verbouwing van het Valkhof Museum in Nijmegen. Het pand, dat al enige tijd is gesloten, wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook het Kelfkensbos, het plein voor het museum, krijgt een opknapbeurt. Het Valkhof Museum werd in 1998 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Ben van Berkel. Het strakke en heldere gebouw was destijds niet onomstreden; het kreeg al gauw de bijnaam ‘Het zwembad’. Het museum werd in 1999 geopend door koningin Beatrix. Nadat de gemeente het gebouw recentelijk in eigendom had verworven, werd besloten tot een verbouwing. De oorspronkelijke bouwmeester Ben van Berkel (UNStudio) kreeg opdracht om een nieuw ontwerp te maken.

Het definitieve ontwerp was afgelopen september gereed. Bij deze verbouwing zal de gehele trappenpartij vervangen worden door gebruiksvriendelijke trappen. Het entreegebied wordt ruimer opgezet en het Museumcafé krijgt een plek aan de voorkant, met terras. Verder worden er meerdere duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals verbeterde glas-, gevel- en dakisolatie. Dankzij deze maatregelen zullen de energielasten naar verwachting fors omlaag gaan. Hoeveel geld er uiteindelijk wordt bespaard, is vooraf moeilijk te berekenen. Het ontwerp past binnen het krediet van 14,2 miljoen euro dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld. Het kost 230.000 euro om het gebouw gasloos te maken. Het blijkt echter niet mogelijk om dit meteen te realiseren, in verband met de wachttijden voor een aansluiting bij netbeheerder Liander. Na de verbouwing gaat het museum zelf de nieuwe tentoonstellingsinrichting realiseren in het gebouw. Ook het plein Kelfkensbos aan de voorzijde van het museum gaat op de schop en krijgt een nieuwe indeling met veel groen (bomen) en spraakmakende kunst.

Naar nu blijkt is de verbouwing eerder gereed dan gepland: eind 2024 in plaats van het voorjaar 2025. Een deel van de collectie is gedurende de renovatie te zien in een voormalig bankgebouw aan het Keizer Karelplein.

 

Michiel Kruidenier

https://www.rn7.nl/51041-verbouwing-valkhof-museum-sneller-dan-verwacht-eind-2024-weer-open?utm_source=De+Erfgoedstem&utm_campaign=1d5bc26c5c-Erfgoedstem_02-11-23_&utm_medium=email&utm_term=0_7e01b0f316-1d5bc26c5c-719

Foto: Valkhof Museum, UN Studio