Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Kersttip: Bulletin KNOB 122 (2023) 4 over Post’65

Het recent verschenen bulletin Vol 122, nr 4 (2023) van de KNOB (Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond) is geheel gewijd aan het thema post’65. Goeie leestip voor tijdens de Kerst! In negen uitgebreide artikelen en twee boekbesprekingen wordt een allround beeld gegeven van de stedenbouw, landschap en architectuur uit de periode 1965-1990. Zo worden de idealen van de groeikernwijken Oostgaarde en Schollevaar in Capelle aan de IJssel besproken en de toekomstmogelijkheden van de bloemkoolwijken in het algemeen ten aanzien van de huidige woningnood uiteengezet. Sanne Tillema gaat uitgebreid in op het werk van het vrij onbekende architectenpaar Henk Thieme en Brita Thieme-Domela Nieuwenhuis dat voor een groot deel in het Noorden van het land tot stand kwam. In het artikel Samen doen wat samen kan staat Centraal Wonen centraal, een typische woonvorm uit de jaren 1970 waarvan het gemeenschappelijke karakter tegenwoordig weer zeer aanspreekt. De laatste decennia van de twintigste eeuw worden ook gekenmerkt door specifieke materialen. Zo experimenteerden architecten en bedrijven met het gebruik van glasvezelversterkt polyester (gvp) in de architectuur. Dit mengsel van polyester en glasvezel werd in die tijd gezien als een ideaal bouwmateriaal: het is sterk, makkelijk te vervormen en weegt weinig, lees er een heel artikel over!

Bernard Colenbrander gaat in zijn item onder meer in op de strijd om het voortbestaan van het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn en het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Ook wordt in het bulletin aandacht besteedt aan de waardering van post’65 architectuur waarbij bijvoorbeeld de afgelopen jaren steeds vaker ook burgers actief meedoen aan selectie en waardering van objecten. UItgebreid komt de case Nieuwegein aan bod waar inwoners suggesties deden voor te beschermen jong erfgoed.

In Brussel is een waardebepalingsmethode ontwikkeld voor de waardering van Post’65 objecten. Deze methode gaat uit van tien erfgoedwaarden en zes erfgoedcriteria. Elk van die waarden en criteria wordt niet strikt afgebakend maar beschreven, om zo ruimte voor interpretatie te laten. Door een geïntegreerde benadering kunnen verschillende waarden en criteria elkaar versterken en wordt de specificiteit van jong erfgoed en het belang van materialiteit benadrukt. Deze methode wordt uiteengezet en verduidelijkt aan de hand van Brusselse voorbeelden.

Het tijdschrift is te bestellen via de website van KNOB. Tevens is een pdf van ieder afzonderlijk artikel te downloaden.

Joosje van Geest

https://bulletin.knob.nl