Zoeken
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Berichten

Hier staan items over Post’65 gerelateerde onderwerpen die in de media zijn verschenen. De berichten zijn te sorteren op de onderstaande categorieën:

Steeds meer gemeenten zijn voortvarend bezig om het jonge erfgoed te beschermen. In maart 2024 heeft de gemeente Utrecht als sluitstuk van een meerjarig project van inventarisatie, participatie en selectie uiteindelijk 36 panden en objecten …

𝗕𝗼𝗲𝗸𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲 ‘𝗔𝗹𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗔𝗿𝗰𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗦𝘁𝗮𝗱’ – 𝗩𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝘂𝗻𝗶𝗲𝗸𝗲 𝗮𝗿𝗰𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁𝘂𝘂𝗿 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗷𝗼𝗻𝗴𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗱 𝘃𝗮𝗻 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱! Op 30 november 2024, van 15.30 tot 18.00 uur, wordt in de Nieuwe Bibliotheek in Almere het boek 𝗔𝗹𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗔𝗿𝗰𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁𝘂𝘂𝗿 …

Het college van B&W heeft op 19 november jl. besloten om het vijzelgemaal met verdeeltoren op het terrein van de rioolwaterzuivering (RWZI) van waterschap Vallei en Veluwe aan de Dwarsweg te Ede aan te wijzen …

Op z’n vroegst over twee jaar moet duidelijk worden of Flevolandse gebouwen en plekken die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd of aangelegd een Rijksmonument worden. Dat zegt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). In …

Het golvende landschap van witte en blauwe banen van klinkers is weer terug van weggeweest. De felgekleurde parkeerplaats uit 1977, aan de voet van de Nelson Mandelabrug in Arnhem, gemaakt naar ontwerp van Peter Struycken, …

Enkele dagen geleden kwam ik nog langs het stoere brutalistische Sijthoff-gebouw dat in Rijswijk staat vlak langs de A4. Opvallend met zijn karakteristieke betonnen gevels waarin alle diepliggende ramen zijn voorzien van U-vormige betonnen zonneluifels. …

Op 28 juni houdt Wouter Vanstiphout een lezing over zijn nieuw te verschijnen boek: Autonoom 100% Carel Weeber bij de Independant School for the City aan de Delftsestraat in Rotterdam. Het boek gaat in op …

Het fraaie Station Lelystad Centrum uit 1988 zou zo maar eens een Rijksmonument kunnen worden! Dit maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) deze week bekend. Het kleurrijke gebouw dat is ontworpen door de …

Op dinsdag 4 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een symposium waar mens en materiaal centraal staan. Tijdens het symposium Mens en Materiaal – Erfgoed van de 20ste eeuw zetten diverse experts …

Het Olympia College in IJsselmonde te Rotterdam was vroeger de Nicolaas Witsenschool, een LTS-opleiding voor scheepsbouw. Tegenwoordig is in het gebouw een VMBO school gehuisvest. Het moderne, lage gebouw met platte daken uit 1969 is …

In Rotterdam worden in de 19e eeuwse woonwijken zoals Het Oude Noorden een aantal sociale woningbouwcomplexen opvallend zorgvuldig verduurzaamd en gerenoveerd. Acht projecten werden in de jaren 1980 tijdens de stadsvernieuwing door het architectenbureau Passchier …

Er is een brandbrief opgesteld door Floortje Keijzer, aan de Tweede Kamer met de oproep om kamervragen te stellen over de gevolgde procedure en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te vragen het gebouw …

De gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024, met het thema: Post 65-erfgoed. Bij Post 65-erfgoed, het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024*, gaat het om scholen, kantoren, …

Tussen sterke verhalen en kwetsbare schoonheid – 7 maart 2024 Door het vertellen van sterke verhalen, zal de kwetsbare schoonheid van de Post 65 zichtbaar worden. Op 7 maart 2024 organiseren de gemeente Leiden en …

Wat zijn de mooiste Friese gebouwen van na 1965? Via publieksplatform de Stim fan Fryslân roept de provincie Friesland haar inwoners op om mee te denken over jong erfgoed. Heemschut Fryslan is betrokken bij het …

Onherkenbaar na renovatie?

Is Macandra straks nog herkenbaar als de ingrijpende renovatie is voltooid? Als een gebouw met een zware betonconstructie uit de post65 periode niet wordt gesloopt, maar wordt gerenoveerd en hergebruikt, is dat op zichzelf een …

Op vrijdag 9 februari 2024 organiseert de Friese Stichting Attiek een avond over Post 65 in Friesland. Wat zijn de potentiele jonge monumenten in de Friese provincie uit het tijdvak 1965-2000? De bijeenkomst wordt gehouden …

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoekt maatschappelijke ontwikkelingen in de Post 65 periode. De site van de RCE is eind januari 2024 uitgebreid met Verhalen en Tijdlijnen. Hierin zijn de belangrijkste veranderingen in …

De experimentele Diagoonwoningen zijn door Herman Hertzberger in de jaren 1967-1969 ontworpen voor een woonwijk in de gemeente Vaassen. Deze wijk is nooit gerealiseerd, maar op initiatief van de Stichting Experimentele Woningbouw werden uiteindelijk in …

Deze maand start de verbouwing van het Valkhof Museum in Nijmegen. Het pand, dat al enige tijd is gesloten, wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook het Kelfkensbos, het plein voor het museum, krijgt een opknapbeurt. Het …

Het KNOB nodigt u uit voor de lezing Absolutely Fabulous! Optimistic Designs for New Societies (1945-1985) “After World War II, there was an urge for optimistic designs. After a long dark period of economic decline …