Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Structuralistische muziekschool in Winterswijk

Het Achterhoekse dorp Winterswijk is sinds deze week een gemeentelijk monument rijker. De gemeente heeft op verzoek van Heemschut Gelderland muziekschool Boogie Woogie daartoe aangewezen. Ondanks de opsteker voor de erfgoedverenging, is behoud van het pand allerminst zeker.

Muziekschool Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat werd gebouwd in 1973, naar ontwerp van de Maastrichtse architecten Alex Schwencke en Henri Bosch. Het pand geldt als typisch voorbeeld van het structuralisme. De muziekschool heeft een royale foyer, twaalf leslokalen, een balletruimte in de kelder en kantoorruimtes. In het hart van het gebouw is een concertzaal met 285 stoelen en een volgens kenners geweldige akoestiek. De school staat nog in de groene omgeving uit de begintijd, met bestrating in honingraatmodel en veel groenblijvende heesters. Voor het pand staat een beeldengroep van de Winterswijkse kunstenaar Richard Braun.

Het gebouw fungeert nog altijd als muziekschool, maar volgens Gerben Grooten, directeur van cultuurcentrum Boogie Woogie, kan de muziekschool niet verder in het huidige pand. ’Wij zijn hier uit ons jasje gegroeid. Gelukkig ligt er een mooi plan voor nieuwbouw aan de Spoorstraat’. Al zes jaar wordt in Winterswijk gesproken over nieuwbouw van de muziekschool in combinatie met de bibliotheek en de vrijwilligersorganisatie WUh. Heemschut Gelderland trok in mei dit jaar aan de bel naar aanleiding van plannen voor een appartementencomplex op de plek van Boogie Woogie. De erfgoedbeschermers wezen de gemeente op de cultuurhistorische waarde van het pand en op de muziekschool als typisch Post ’65 object. ‘Winterswijk heeft weinig gebouwen uit de post-65 periode die als karakteristiek kunnen worden beschouwd. Het is daarom des te belangrijker om de gebouwen te beschermen die wel als zodanig kunnen worden aangemerkt, zoals het pand Boogie Woogie’.

Het college heeft behalve naar Bond Heemschut ook geluisterd naar de voormalige Adviescommissie Cultuurhistorie, die in de zomer van dit jaar is opgeheven. Het laatste advies van deze commissie was om Boogie Woogie de status van gemeentelijk monument te geven. ’Er zijn al te veel historische panden in Winterswijk verdwenen. Laten we deze alsjeblieft behouden’, aldus de toenmalige voorzitter Hans Donderwinkel. Toch is sloop nog niet uitgesloten, zo blijkt uit een artikel in De Gelderlander. Verantwoordelijk wethouder Sandra Metaal benadrukt dat het doel is om ter plaatse woningen te verwezenlijken. Mocht dat niet mogelijk zijn in het bestaande pand, dan gaat Boogie Woogie alsnog tegen de vlakte.

Michiel Kruidenier

https://www.monumentaal.com/muziekschool-winterswijk-nu-gemeentelijk-monument/

Foto: Muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk (foto Gerrit Lebbink)