Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Sloop van structuralistisch schoolgebouw…

De adviezen van deskundigen leggen B & W in Hilversum dit keer helaas naast zich neer. Er is besloten om de Montessorischool aan de Naarderstraat 100 in Hilversum te slopen. De school dateert uit 1982 en is ontworpen door architect W.G. Elshuis (1927-1992) die meerdere scholen in Hilversum bouwde. Hilversum heeft natuurlijk een interessante en prachtige verzameling Dudok-scholen. Eshuis kreeg in de jaren 1970 en 1980 de eer om daar een aantal schoolgebouwen aan toe te voegen.

Deskundigen vinden het schoolgebouw van Elshuis, als voorbeeld van het structuralisme bijzonder en cultuurhistorisch waardevol. De Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten adviseert het gemeentebestuur zelfs om de school aan te wijzen als gemeentelijk monument. Uit een duurzaamheidsscan is bovendien gebleken dat het gebouw goed hergebruikt en verduurzaamt kan worden. De flexibiliteit van het structuralistische ontwerp geeft ook ruimte voor uitbreiding.

Maar het college neemt de adviezen niet over en geeft het schoolbestuur toch toestemming tot het slopen van de school. De Gooi en Eemlander wijdde er een uitgebreid artikel aan en zet ook vraagtekens bij de sloopplannen. Terwijl de oudere Dudokscholen behoedzaam worden bewaard, is er vooralsnog voor de post-65 scholen veel minder waardering en belangstelling bij het gemeentebestuur. Zonde!

Joosje van Geest

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20230517_29381869?utm_source=nl.search.yahoo.com&utm_medium=referral&utm_content=

https://albertusperk.nl/montessorischool-geen-monument-slopen-maar/

foto: amshuizen.com