Het Burgerweeshuis in Amsterdam van Aldo van Eyck dateert van 1960 en wordt internationaal beschouwd als een sleutelwerk van het naoorlogs modernisme en beschouwd als de oorsprong van het structuralisme.

Na gebruik als zorginstelling, academiegebouw en kantoor heeft het Rijksmonument langdurig leeg gestaan en raakte in verval. Vervolgens werd het complex verworven door private investeerders met de ambitie om het gebouw te revitaliseren tot hedendaagse kantooromgeving en daarbij de oorspronkelijke kwaliteiten tot hun recht te laten komen.

Naar ontwerp van Wessel de Jonge Architecten is het gebouw bijzonder zorgvuldig gerenoveerd. De betonnen geveldelen en het metselwerk zijn gereinigd, kozijnen zijn teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren. De buitenruimten en het terrein zijn op basis van het oorspronkelijke ontwerp opnieuw aangelegd in samenwerking met Atelier Quadrat. Binnen is een comfortabel werkklimaat gecreëerd met respect voor het oorspronkelijke architectonische concept.

Het verschil tussen de binnenstraten met ruw schoonmetselwerk en de huiselijke paviljoens met meer zachte materialen als hout, dat door Van Eyck werd gekarakteriseerd als een ruwe jas met zijden voering; is op prachtige wijze opnieuw leesbaar geworden. Begin 2018 is het Burgerweeshuis in gebruik genomen door gebiedsontwikkelaar BPD. De renovatie heeft in 2018 de Geurt Brinkgreve Bokaal gewonnen en recent de DOCOMOMO Rehabilitation Award 2021.

https://www.wdjarchitecten.nl/projecten/burgerweeshuis-amsterdam/

https://www.architectuur.nl/?s=winterjas+met+zijden+voering

https://www.gebouwdin.amsterdam.nl/main.asp?action=display_html_pagina&name=pagina&booMarge=-1&item_id=420&selected_balkitem_id=939&parent_balkitem_id=1079

Foto: Corné Bastiaansen (https://www.ex-interiors.nl/interiors/bpd-burgerweeshuis/)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.