Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Niet slopen, maar kopen!

Dat kan dus ook. De gemeente Hilversum heeft het voormalige STER-gebouw van de Hilversumse architecten E.C. Falkenburg en J.H. Mulders uit 1976-1978 aangekocht. Het structuralistische kantoorgebouw, met binnentuin naar ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys, voldoet sinds 2022 niet meer aan de eisen van de Stichting Ether Reclame (STER), die naar het Mediapark is verhuisd. Desalniettemin kan het karakteristieke pand met een plattegrond van meerdere aan elkaar geschakelde zeshoeken, prima voor andere doeleinden worden ingezet. Sloop is dankzij (tijdelijk) hergebruik gelukkig (definitief?) uitgesteld.

Het uit beton en staal opgebouwde pand was destijds een van de eerste kantoorgebouwen in Laapersveld. De op elkaar gestapelde zeshoeken zijn aan de buitenkant bekleed met grijsbruine aluminiumplaten.

In 2022 is het STER-gebouw aangewezen tot voorlopig gemeentelijk monument. Na een beperkt aantal kleine, inwendige aanpassingen zal het kantoorgebouw worden gebruikt voor taalonderwijs aan Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd en als tijdelijk onderdak dienen voor basisscholen die gaan (ver)bouwen.

Als je toch in Hilversum bent en het STER-gebouw gaat bekijken; wees je er van bewust dat er behalve veel moois van Dudok ook interessante post’65 gebouwen staan. Het Dudok Architectuurcentrum heeft een hele reeks op de site staan:

https://www.dudokarchitectuurcentrum.nl/architectuur/architectuur-hilversum/post-65/

https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/ster-gebouw-in-hilversum-voorlopig-gered

https://www.spreekbuis.nl/ster-gebouw-krijgt-op-voorlopige-monumentenstatus/

Foto: de Spreekbuis

Joosje van Geest