Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Kerkgebouw als opvanghuis voor oorlogsvluchtelingen

foto: hbvl.be, Chris Nelis

Kunnen in (leegstaande ) Post’65-kerkgebouwen oorlogsvluchtelingen worden opgevangen? In het Belgische Genk wordt de evangelische kerk in de Herenstraat al omgebouwd tot opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Kerkstoelen maken plaats voor bedden en kasten. Sanitaire voorzieningen zijn er al.

Zijn er ook in Nederland kerkgebouwen die zich hier goed voor lenen? Kunnen Post’65 kerken tijdelijk ingericht worden met units voor de opvang van oorlogsslachtoffers? Een voordeel van kerkgebouwen is dat ze vaak in een centrum van stad of woonwijk liggen waardoor vluchtelingen midden in onze samenleving worden verwelkomd. Leegstaande kantoren op bedrijfslocaties kennen wat dat betreft een veel minder gunstige omgeving. Voordeel van Post’65kerkgebouw is dat het eenvoudiger in units is in te richten dan bijvoorbeeld een 19e eeuwse kerkgebouw en dat er vaak al verschillende ruimtes in de kerk zijn die bijvoorbeeld tot eetzaal, spelletjeszaal 0f slaapzaal kunnen worden ingericht.

In tientallen gemeenten in Nederland zijn de afgelopen jaren kerkenvisies opgesteld; strategische visies op de toekomst van kerkgebouwen. Het opstellen van zo’n lokale kerkenvisie gebeurt in dialoog met de gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties. Het gaat dan over álle kerkgebouwen in die gemeente: monumentaal en niet-monumentaal, nieuw en oud, ongeacht de nominatie.

Er is kortom bij veel gemeenten inmiddels een overzicht van welke gebouwen als kerk blijven fungeren en welke kerkgebouwen geschikt gemaakt zouden kunnen worden voor andere functies. Welke kerken kunnen worden ingezet om de vele dakloze oorlogsslachtoffers uit Oekraïne onderdak te verlenen?

Joosje van Geest

 

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220302_96899097

https://nieuwlicht.eo.nl/artikelen/2019/12/steeds-meer-leegstaande-kerken-denk-jij-mee-over-een-oplossing/

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/religieus-erfgoed/lokale-kerkenvisies