Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Inspirerende renovatie van ’t Karregat

't Karregat
foto: base photography

 

De vernieuwing van het legendarische multifunctionele centrum ’t Karregat, een ontwerp van Frank van Klingeren (1919-1999), heeft inmiddels tal van prijzen gewonnen.

Het wijkcentrum in Eindhoven uit 1973, deelde destijds een grote ruimte met twee scholen, een bibliotheek, een supermarkt en een café. Het was een experimenteel en idealistisch project waarbij de verschillende voorzieningen onder een dak, zonder tussenmuren, bijeen waren gebracht en waar buurtbewoners in en rondom het gebouw zelf initiatieven konden ontwikkelen. Deze aanpak moest de ontmoeting tussen mensen stimuleren. Van Klingeren merkte in de jaren 1960 op dat mensen zich steeds meer terugtrokken in hun eigen leefwereld. Dit noemde hij ‘klonteren’. Hij meende dat aandacht voor het gemeenschappelijke in de architectuur zou kunnen bijdragen aan het gewenste ‘ontklonteren’. Een actueel thema! Goeie reden om het experimentele complex, dat destijds internationale belangstelling kreeg maar na een paar jaar niet op alle punten succesvol bleek, te behouden en van nieuw leven te voorzien.

Na een jarenlange renovatie door de architectencombinatie diederendirrix en architecten|en|en is het wijkcentrum hersteld en verduurzaamd. De structuur van een doorlopend dak hangend aan een constructie van stalen bontgekleurde paraplus is behouden en weer in de originele kleuren, naar ontwerp van Pierre van Soest (1930-2001) geschilderd. De centrale zitkuil is vervangen door een patio. Tussenvloeren en binnenwanden zijn toegevoegd. Basisschool, kinderopvang en wijkcentrum werden opnieuw behuisd. Na een gedeeltelijke heropening in 2015, werd in 2020 de renovatie voltooid met ook  een commerciële partij (supermarkt Lidl) voltooid.

Volgens de jury van de Dirk Roosenburgprijs zijn de architecten er in geslaagd de gestolde resten van de niet-functionerende ontwerpideologie van Van Klingeren te vertalen in een nieuw gebouw dat zowel verankerd is in de wijk, als ook de herinnering aan het experimentele begin levend houdt.

Joosje van Geest

 

https://www.diederendirrix.nl/nl/projecten/t-karregat/

https://www.architectuurcentrumeindhoven.nl/actualiteit/t-karregat-wint/

https://www.architectuur.nl/prijsvragen/dirk-roosenburgprijs-voor-t-karregat/

https://www.nationalestaalprijs.nl/project/renovatie-en-transformatie-t-karregat