Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Fotowedstrijd! Doe mee!

AbvoKabogebouw Zoetermeer
Foto: De Hulk, AbvoKabogebouw Zoetermeer, Joosje van Geest

De Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) houdt tot 29 oktober 2021 een fotowedstrijd over post65! Stuur een foto van een gebouw, park, landschap of openbaar kunstwerk.

Kijk eens goed naar je omgeving. Wat valt je op? Wat komt uit de periode na 1965 en vind jij belangrijk, kenmerkend of iconisch?
RCE zal de komende jaren ook Rijksmonumenten gaan aanwijzen die zijn gebouwd na 1965. Help op deze wijze mee om de gebouwde omgeving onder de aandacht te brengen en om de kennis over jong erfgoed uit te breiden.

Je maakt kans op eeuwige roem en op een t-shirt met daarop een post65-gebouw afgedrukt, uit de collectie van Martjan Kuit. Mogelijk wordt je foto zelfs geplaatst in een reportage of collage!

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/post-65-erfgoed/fotowedstrijd-mijnpost65

Het voormalige AbvoKabogebouw staat aan het Bredewater in de kantorenzone langs de Afrikaweg in Zoetermeer. Met de uitbouw tot Groot-Zoetermeer vanaf de jaren 1960, werd van meet af aan getracht om ook nieuwe bedrijven te huisvesten in de groeikern zodat het geen ‘slaapstad’ zou worden.

Het vrijstaande kantoor werd ontworpen door architect J. Vlaming in 1979. Karakteristiek zijn de clusterachtige opbouw, de betonnen kolommen, de geelgroene aluminiumgevelbekleding en de aluminium kozijnen. Spectaculair zijn de glazen liftkolommen bij de hoofdingang.