Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Einde van de Speeldoos?

In 1977 werd een nieuw cultureel centrum in Vught geopend aan de Vliertstraat. Nu, zo’n 45 jaar later, staat De Speeldoos al op de slooplijst. Het moet wijken voor een nieuw sociaal-cultureel centrum met een podiumfunctie in combinatie met appartementen. De muziekschool met auditorium was jarenlang in gebruik als theater. Het bakstenen gebouw met betonconstructie werd ontworpen door architect Theo Mickers en kenmerkt zich door de opvallende dakvorm boven de grote zaal en de ‘doos-in-doosconstructie’ die een zeer goede akoustiek bewerkstelligt. De Brabantse architect Mickers (1928) werd bekend in de regio Den Bosch, en ook in de rest van het land, met zijn zorgvuldige ontwerpen voor tal van gebouwen, zoals De Speeldoos, de bibliotheek van Vught, diverse woonhuizen, culturele centra en bedrijfspanden.

Onze lezer Marjo Lahaije vraagt zich af waarom het bestaande gebouw niet wordt opgeknapt. Zowel vanuit cultureel erfgoed als vanuit de stikstofproblematiek zou hergebruik toch een betere en wellicht ook interessantere optie zijn. Is renovatie daadwerkelijk onderzocht en zouden appartementen op of nabij het kavel kunnen worden toegevoegd zodat  De Speeldoos behouden kan blijven?

Joosje van Geest

Foto’s: Marjo Lahaije

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3285564/theater-de-speeldoos-in-vught-wordt-gesloopt-nieuw-cultureel-centrum-opent-in-2025