Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

EDGE wint Geurt Brinkgreve Bokaal

Foto: Rolf Bron

De Geurt Brinkgreve Bokaal 2022 is aan EDGE Amsterdam West uitgereikt. Het voormalige hoofdkantoor uit 1974 van het SFB (Sociaal Fonds Bouwnijverheid) naar ontwerp van A.N. Oyevaar, van bureau Oyevaar, Stolle & van Gool ligt vlakbij station Sloterdijk en kan je vanuit de trein of auto zien liggen. Het pand werd aanvankelijk door EDGE gekocht met het idee om het te slopen en er een nieuw kantoor te bouwen. Vanaf 2018 werd echter onderzocht of behoud en transformatie mogelijk was. Door door de Architecten Cie. is een plan ontwikkeld voor renovatie en uitbreiding. Zo werd een wedergeboorte mogelijk van het verouderde kantoor. Belangrijkste kwaliteiten zijn daarbij behouden gebleven, terwijl er ook nieuwe onderdelen aan het pand zijn toegevoegd. De overkapping van de binnenplaats met een koepel is daarvan de meeste opvallende. ‘Het oorspronkelijke lichthof is een atrium geworden met een prachtige koepel, en mede dankzij vernuftige techniek voldoet het gebouw aan de hoogste duurzaamheidseisen – het wekt zelfs energie op in plaats van ‘slechts’ energieneutraal te zijn.’; aldus het juryrapport. Zowel vanuit erfgoed als vanuit duurzaamheid een voorbeeldig project!

Elk jaar wordt de Geurt Brinkgreve Bokaal uitgereikt aan de opdrachtgever van het beste herontwikkelingsproject of renovatieproject van erfgoed in Amsterdam. De prijs wordt georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Joosje van Geest

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/vastgoedprofessionals/nieuws-vastgoedprofessionals/winnaars-zuiderkerkprijs-geurt/


Foto’s: Rolf Bron