Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

De Golfslag in Emmeloord wordt wéér niet gesloopt, maar verbouwd

De Golfslag, Emmeloord
Foto: Rolf Bron

Het verzorgingshuis ‘De Golfslag’, gebouwd in 1970 naar ontwerp van Abe Bonnema, is een op betonnen pijlers geplaatst gebouw met zes woonlagen en een opbouw. Het had 120 éénpersoonskamers, 18 tweepersoonskamers en tussen de pijlers gezamenlijke ruimtes. Eind jaren 1990 voldeed het pand niet meer en moest het volgens de eigenaar gesloopt worden.

Maar architect Bonnema tekende met succes beroep aan tegen de sloop: het Hof verbood de afbraak op basis van de Auteurswet. Rond 2002, na het overlijden van de architect, werd opnieuw sloop overwogen. Dit keer verzetten de partners van Bonnema Architecten zich er tegen; opnieuw met succes.

Eind 2019 was er brand op de benedenverdieping van De Golfslag waarbij de pilaren onder het gebouw beschadigd raakten. Rond die tijd kocht de Zwolse projectontwikkelaar Accretio Aedificium het pand voor zo’n 2,4 miljoen euro nadat het andere kopers niet lukte om plannen rond te krijgen. Het iconische gebouw krijgt in 2022 weer een zorgfunctie: naast tientallen zorgappartementen komen er ook woningen voor andere doelgroepen.

https://www.emmeloord.info/golfslag

https://www.destentor.nl

Foto: Jan Versnel

Foto: Rolf Bron