Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Cirkels in het gras

Het wooncomplex Zonnehof in het Limburgse dorpje Tienray (gemeente Horst aan de Maas) is een ringvormig bejaardenhof. Een lezer van onze website wees ons op de beide cirkels van elk 22 bejaardenwoningen. De eerste werd in 1969 en de tweede in 1973 gebouwd in de achtertuin van het Sint Josephklooster in Tienray. Momenteel heerst er onduidelijkheid over mogelijke sloop van het complex.

In die tijd was het klooster een missieklooster van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Met de bouw van de ringen met moderne bejaardenwoningen, werd de boerderij achter het klooster verbouwd tot dienstencentrum. Het eerste woonproject werd in 1971 officieel geopend door mevrouw van Rooy, de echtgenote van dhr. Charles Van Rooy, commissaris der Koningin in Limburg.

De typische woningen zijn opgetrokken in grijze betonstenen. De zadeldaken zijn bedekt met bitumen. De ringvormige bouwwijze is afwijkend en vrij uniek in zijn soort. Centraal op de binnenhof staat een boom. De plaatsing van de woningen in een rond hof versterkt het gemeenschapsgevoel. De binnentuin is voor collectief gebruik terwijl de woningen over een private achtertuin beschikken. Het complex werd ontworpen door het Buro voor architektuur en stedenbouw Ruijters en Haegens uit Venlo.

In de beginjaren waren de woningen uitsluitend bedoeld voor zelfstandig wonende senioren. Enkelen daarvan kregen hun maaltijden verstrekt door de zusters vanuit het klooster. Vlakbij het Dienstencentrum ligt sinds het voorjaar van 2001 een jeu de boulesbaan. In de loop der tijd zijn de woningen minder geschikt geworden voor ouderen en worden ze aan een bredere bevolkingsgroep verhuurd door Wonen Limburg.

Na 2009 zijn daken gerenoveerd en is de kleurstelling veranderd. Ondanks het uitblijven van een volgende onderhoudsbeurt zijn bewoners van Zonnehof erg tevreden. De onrust is momenteel dan ook hoog omdat gemeente en Wonen Limburg voorlopige plannen hebben gepresenteerd voor het realiseren van extra woningen waarbij het onduidelijk is of de bestaande woningen behouden kunnen blijven.

 

Joosje van Geest met dank aan Erik van Maarschalkerwaard

https://horstaandemaas.sp.nl/nieuws/2023/05/bewonersgroep-zonnehof-tienray-doet-voorstellen-rondom-gebiedsontwikkeling

foto: Erik van Maarschalkerwaard