Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

9 en 10 september 2023 – Bezoek de Bijlmer op Monumentendag!

In het weekend van 9-10 september is het weer Open Monumentendag in ons land. In Amsterdam kan je langs iconische plekken in de Bijlmer en een rondleiding krijgen bij jonge monumenten zoals het Bijlmermuseum en de Gouden Leeuw.

Het Bijlmermuseum (Grubbehoeve 38) met de laatste 6 honingraatflats geeft een goed beeld van de vroegere Bijlmer die verder geheel gesloopt is.

De Gouden Leeuw en Groenhoven zijn flatcomplexen uit de vroege jaren 1970 die ontworpen zijn door architect Joop van Stigt (1934-2011). De sociale woningen zijn ondergebracht in een reeks woontorens van 6 tot 11 verdiepingen, en allen rondom een centraal trappenhuis gesitueerd. Idee was om een alternatief op de lange galerijflats te ontwikkelen die verderop in Zuid-Oost waren gerealiseerd. De torens zijn op het maaiveld met elkaar verbonden door een overdekte, slingerende binnenstraat. Ertussen liggen collectieve binnentuinen met leuke speeltuintjes.

Ook het Zandkasteel (voormalige NMB Bank) aan het Bijlmerplein uit 1982 naar ontwerp van Alberts en Van Huut, wordt opengesteld. Het expressieve bakstenen gebouw met tien torens op een hoge plint met binnenstraat, voorzieningen en daktuinen is getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met appartementen, horeca, internationale school, filmhuis en nog veel meer!

Het appartementencomplex Heesterveld is ook de moeite waard om te bezoeken. De middelhoge woonblokken werden in 1983 gebouwd naar ontwerp van Pi de Bruijn (Oyevaar Van Gool De Bruijn Architecten). Toen het complex eind jaren 1990 verloederd raakte, waren er sloopplannen die uiteindelijk niet zijn uitgevoerd (vanwege de crisis van 2008). Inmiddels zijn de gebouwen verrijkt met kleurrijke muurschilderingen en woont er een actieve kunstenaarscommunity.

 

Het Bijlmermuseum, Grubbehoeve 38 is zaterdag en zondag open van 10u tot 17u.

Rondleidingen bij de Gouden Leeuw en Groenhoven zijn op zaterdag- en zondag tussen 14u en 17u.

Het Zandkasteel is open van 10u tot 17u zowel op zaterdag en zondag. Er is een cultureel en filmprogramma.

Heesterveld is beide dagen open van 14u tot 17u.

 

Joosje van Geest

https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/erfgoed-week/omd-zuidoost/


foto: Rolf Bron, Grubbehoeve in 2004, voor de renovatie