Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

3 november 2023: symposium Doornburgh Maarssen

Op vrijdag 3 november 2023 organiseert de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond (KNOB) een symposium op en over de Buitenplaats Doornburgh. Dit 17e eeuwse landgoed werd door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan, in de jaren 1960 voorzien van een klooster.

Coen van der Heiden, Gerdy Verschuure-Stuip, Annemiek Braunius, Hilko Riepema, Maarten Beek en Bernard Colenbrander nemen u mee in de geschiedenis van de buitenplaats, Priorij Emmaus, de architectuur en ideologie van de Bossche School, ideeën voor herbestemming van het voormalige klooster en Post 65 discussies.
Er is een heerlijke lunch, aan het einde van de middag kunt u tijdens de rondleidingen de priorij en de buitenplaats verkennen.

Aan de rand van Maarssen ligt Doornburgh, een buitenplaats uit de zeventiende eeuw die in 1957 door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf werd betrokken. De zusters gaven opdracht aan Dom Hans van der Laan om volgens het maatstelsel van de Bossche School een klooster te bouwen. Uiteindelijk was het Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan, die de imposante Priorij Emmaus, waar de zusters tot 2016 woonden, ontwierp. Sinds 2018 is de buitenplaats opengesteld voor publiek met residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap.

Programma
10.00 | Inloop met koffie en thee

10.30 | Welkom door Joanna van Dorp (directeur Stichting Buitenplaats Doornburgh) en Agnes Kooijman (dagvoorzitter en bestuurslid KNOB)

10.45 | Gerdy Verschuure-Stuip (coördinator onderzoeksprogramma LDE Centre for Global Heritage & Development en assistant professor Landschapsarchitectuur TU Delft): Doornburgh en het buitenplaatsenlandschap langs de Vecht

11.30 | Coen van der Heiden (secretaris Van der Laan Stichting, fotograaf, architect en projectmanager huisvesting OMO): De stap naar vormloze architectuur

12.15 | Lunch van het team van DeZusters

13.30 | Annemiek Braunius en Hilko Riepema, onlangs afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, presenteren hun ontwerpen voor het vak Heritage & Architecture voor herbestemming van de Priorij Emmaus.
Aansluitend discussie met Maarten Peek (architect bij Hylkema Erfgoed) over herbestemming en rendabiliteit van zorg voor erfgoed

14.15 | Bernard Colenbrander (emeritus hoogleraar Architectuurgeschiedenis en -theorie TU/e en bestuurslid KNOB): Het lot van gebouwen van na 1965

15.00 | Rondleidingen door de priorij en de buitenplaats, koffie en thee

16.30 | Einde

Dit symposium is een co-productie van KNOB en Stichting Buitenplaats Doornburgh, mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Adres: Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17, Maarssen

Kosten (incl. lunch, koffie/thee)
Studenten: € 25
Belangstellenden: € 35
Actie: € 95 (entrée, gratis KNOB lidmaatschap 2024 & themanummer Post 65 Bulletin KNOB)

Aanmelden:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-34-symposium-buitenplaats-doornburgh-731240007547?aff=oddtdtcreator

Foto: Ronald Tilleman, Binnentuin Buitenplaats Doornburgh