Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Voormalig postkantoor, Geldrop

Architect:
Architekten- en Ingenieursburo Magis-Witlox, 1972


Titel rapport:
Cultuurhistorische verkenning met waardestelling en transformatiekader voormalig postkantoor Geldrop

In opdracht van:
PostNL

Waardestelling en transformatiekader dienen als inspiratie voor de toekomstige herontwikkeling / herbestemming van het gebouw en het gebied er omheen. De gemeente Geldrop heeft hierbij het eerste recht van koop van de huidige eigenaar PostNL.

Auteur:
Leon Sebregts architect | architectuurhistoricus, 2023
Leonsebregts.nl

Aan de rand van het centrum van Geldrop, op de hoek van de Molenstraat en de Dommeldalseweg, bevindt zich een voormalig postkantoor. Het postkantoor is ontworpen op basis van een door de Centrale Afdeling Gebouwen (CAG) van de PTT vastgestelde standaardplattegrond. Hoewel gebaseerd op een standaardplattegrond, is de architectonische uitwerking zeer zorgvuldig. Het postkantoor in Geldrop is op te vatten als de ‘verbeterde versie’ van een enkele jaren eerder in het nabijgelegen Deurne door Magis-Witlox ontworpen postkantoor. Dit qua vormgeving en materiaalgebruik zeer verwante gebouw is in 2022 gesloopt.

Door de toepassing van een in de gevel zichtbaar betonskelet, de plasticiteit / horizontaliteit van de architectuur en de (ogenschijnlijke) zwaarte van overstekende (grind)betonbanden heeft het voormalige postkantoor een enigszins sculpturale, licht-brutalistische uitstraling. Het gebouw heeft duidelijk twee gezichten, gebaseerd op de functionele indeling van het postkantoor: transparant richting de Molenstraat (entree en publiekshal) en gesloten richting de Dommeldalseweg (bestellersruimte). De toepassing van grindbeton is kenmerkend voor de bouwtijd en in het voormalige postkantoor op zeer verfijnde wijze toegepast. De betonbanden hellen iets naar voren, hebben een horizontale naad en rechthoekige inkepingen. Ook de mozaïektegeltjes op de borstweringen en cannelures in het metselwerk dragen bij aan het verfijnde beeld.

Het onderzoek gaat nader in op de typologische ontwikkeling van postkantoren in Nederland na de Tweede Wereldoorlog en schetst herbestemmings- / transformatiemogelijkheden voor het postkantoor in Geldrop. 

foto’s: Leon Sebregts

< terug naar overzicht rapporten