Zoeken
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Zonnewoningen, voormalig DWL-terrein, Rotterdam

Architect: Jacob van Ringen, 1984

Futurisme op oud fundament.

Marktplaats brengt je op verrassende plekken. Op weg naar een stuntstep, het cadeau voor een 8-jarige, liep ik vanaf een parkeerplaats aan de rivierkant de zonnewoningen tegemoet. Het woord futuristisch kwam in me op: hoopvol, klaar voor de toekomst, een gedachte die op zichzelf al ouderwets is.

De experimentele woningen zijn gebouwd door architect Jacob van Ringen in 1984. Hij won de prijsvraag voor energiezuinige woningen op de voormalige reinwaterkelders op het DWL-terrein, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam. In 1977 verliet De Rotterdamse drinkwaterleiding (DWL) dit terrein in het gebied de Esch aan de Nieuwe Maas. De watertoren, filterbakken, hallen en pomphuis met ketelhuis zijn relicten van de verdwenen functie. Na de verhuizing werd het industriële terrein bestemd voor woningbouw. De toren (nu deels een restaurant), het pompstation, de machinekamer en het ketelhuis werden in de jaren ‘80 geregistreerd als Rijksmonument.

De woningen gebruiken de reinwaterkelders, die oorspronkelijk voor de opslag van gezuiverd water werden gebruikt, als fundering. De betonnen kolommen in de kelders zijn bepalend voor de maatvoering van de woningen. Hierdoor zijn de woningen aan de westkant van het wijkje breder en hebben een diepere tuin dan die aan de oostkant. De woning is experimenteel in vormgeving, materiaalgebruik en klimaatsysteem. De schuine zuidgevel van de woningen is voor 70% bedekt met een trombe-wand, een uitvinding van ingenieur Felix Trombe in 1956, die de zonnewarmte vast houdt. De huizen hebben een luchtverwarmingssysteem dat deze lucht vervolgens gebruikt. Door de gevel onder een hoek te plaatsen wordt bovendien het oppervlak en dus de opvang van zonlicht vergroot. Een energiezuinige woning avant la lettre.

De bewoonster van het huis, en verkoopster van de stuntstep, vertelde dat de hitte in de zomer niet te harden is. De Vereniging Van Eigenaars denkt nu na over renovatie van de trombe-wand, mogelijk met zonneboilers of pv-panelen. In letterlijke zin is het fundament van de oude bebouwing in dit project maatgevend voor de woningen en ook het uitzicht op watertoren, pompgebouwen en haven houden de herinnering van het DWL levend. Het charmante, maar verouderde futurisme van de zonnewoningen is een nieuwe laag van de geschiedenis. What’s next?


Auteur:
Lidwine Spoormans

Fotos:
Lidwine Spoormans

Link naar Rotterdamwoont.nl

Eerder gepubliceerd op:
Love 80’s Architecture

Delen:

Meer Gids items: