Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Zelf eentje kopen?

Op Funda staat regelmatig een toffe Post’65 woning te koop. Als je wat wil doen tegen de voortdurende sloop van prima gebouwen die nog maar een paar decennia oud zijn, kan je dus ook wat geld er tegen aan smijten en zelf een Post’65 bouwwerk aanschaffen. Nu staat er bijvoorbeeld een fraaie villa aan de Rotterdamse Rijweg aangeboden. Deze woning is uit 1974 en ontworpen door de architect Hendrik Sutterland jr. (1926-1994). Niemand minder dan de zoon van de bekende Rotterdamse architect Hendrik Sutterland sr., wiens archief is opgeslagen in Het Nieuwe Instituut (HNI)). Het bakstenen huis is opgebouwd uit rechthoekige volumes rondom een centrale schoorsteen, en heeft nog een vrij origineel interieur met bijvoorbeeld een zitkuil met een open haard, plavuizen en een verlaagd plafond.

Het kost wat maar dan heb je ook wat. Met respect renoveren en verduurzamen is nu natuurlijk de uitdaging. Of zoals op Funda staat te lezen: de gedateerde schoonheid biedt een canvas voor potentie voor creatieve geesten. De villa aan Rotterdamse Rijweg 165 is meer dan een huis – het is een kans om een verhaal voort te zetten en een nieuw hoofdstuk toe te voegen. Terwijl de zeventiger jaren stijl nog steeds prominent aanwezig is, wacht dit huis op een moderne transformatie die de unieke architectuur in harmonie brengt met hedendaags comfort en design. Elk hoekje en elke ruimte biedt mogelijkheden om een persoonlijke stempel te drukken en al je wensen te creëren.

Je zou toch willen dat iedereen zo optimistisch en liefdevol naar Post’65 gebouwen zou kunnen kijken. Uiteraard staat deze woning ook op Wakelet, hèt uitgebreide overzicht van Post’65 gebouwen in Rotterdam.

Joosje van Geest, met dank aan Jan Derk Koudijs

 

https://www.funda.nl/koop/rotterdam/huis-42201646-rotterdamse-rijweg-165/

https://wakelet.com/wake/LWdRdhZlHAf03V_l0XTcT

foto’s: funda.nl