Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Woontorens in de Bijlmer zijn monument geworden

De Gouden Leeuw, Amsterdam
Foto: Stradsdeel Zuid Oost, Amsterdam

De woontorens Gouden Leeuw en Groenhoven uit 1973-1975 zijn samen met het omliggende park aangewezen tot gemeentelijk monument. Het structuralistische complex met ruim 800 woningen in Amsterdam Zuid Oost is ontworpen door architect Joop van Stigt (1934-2011) en bestaat uit een stelsel van 18 torens variërend van 6 tot 11 verdiepingen. Het bijbehorende park werd ontworpen door gemeentelijk landschapsarchitect Hans Laumanns.

De torens zijn onderling verbonden met overdekte, glazen binnenstraten waaraan de entrees, speelplaatsen en andere gemeenschappelijke voorzieningen liggen. Ook maken deze wandelgangen een verbinding met de later gebouwde parkeergarages. De woongebouwen zijn opgetrokken vanuit een molenwiekpatroon en beschikken over vierkante en L-vormige woningen met verplaatsbare binnenwanden. Op de daken liggen markante installatieruimtes en verbindingsgangen die dienen als extra vluchtroute. Van begin af aan zijn deze eerste koopwoningen in de Bijlmer zeer geliefd mede door het snelle en moderne bouwproces; op locatie was een veldfabriek waar in hoog tempo de grindbetonnen prefabonderdelen werden gemaakt.

Het complex is vrijwel in originele staat en functioneert nog steeds goed. De Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft 5 jaar geleden verzocht tot bescherming van de woontorens bij Stadsdeel Zuidoost.

https://www.amsterdam.nl/nieuws-zuidoost/flatgebouwen-gemeentelijk-monument/

In 2014 is het boek Joop van Stigt, architect. Werken vanuit een flexibele structuur 1960-1985 verschenen van de hand van Marinke Steenhuis, over de eerste fase van het oeuvre van Van Stigt.

https://partnerspaysdogon.nl/nl/nieuws/2014/08/boek-joop-van-stigt-1960-1985/