Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Woonhuis, Ter Apel

W. Mulder (Architectenbureau Sterenberg), 1979

Voor zichzelf liet de architect Sterenberg in de nabijheid van zijn nieuwe kantoor, aan de Schotslaan 22 in Ter Apel een nieuw woonhuis bouwen. Het huis, ontworpen door Wim Mulder, kwam te staan op de plek van de lagere school die in 1909-1910 naar ontwerp van Sterenbergs vader was gebouwd.

Dezelfde principes als bij het kantoor werden ook in het huis toegepast. Bij het huis, dat gereedkwam in 1979, was net als bij het bureau de relatie tussen binnen en buiten bepalend. Een tuin met in de natuur voorkomende planten overbrugde de overgang tussen de woning en de zeventig jaar oude bomenrij langs de straat. Het hoger gelegen zitgedeelte kreeg een grote glazen gevel met uitzicht op het bos. De constructie van hout, glas, steen en beton was zichtbaar gelaten. Verder stonden de verschillende ruimten in open verbinding met elkaar; deuren en muren kwamen alleen op plaatsen waar ze niet gemist konden worden.

De kleurstelling deed sterk denken aan die van de Stijl-beweging: de houten balkenconstructie was zwart geschilderd, de trapleuningen en radiatoren rood, de deurklinken en kranen geel en het sanitair blauw. Gordijnen en vloerbedekking waren uit den boze, al kwamen die gordijnen er door toedoen van Tineke Sterenberg toch. De totale bouwkosten, exclusief de inrichting, bedroegen fl. 650.000,-.


Auteur:
Michiel Kruidenier

Eerder gepubliceerd in:
Michiel Kruidenier, Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Rotterdam 2021

Fotografie:
afkomstig uit Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Kruidenier, M.

Delen:

Meer Gids items: