Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Woningbouwcomplex in Nieuw Waldeck, Den Haag

Kokon Architekten, 1980-1981

Dit complex bestaat uit 268 woningwetwoningen en is een treffend voorbeeld van de ontwerpprincipes uit de jaren zeventig: schuin en bruin, intiem en divers. Kokon Architekten ontwierp dit voor woningbouwvereniging De Goede Woning. Het bestaat uit een mix van eengezins- en gestapelde woningen en is verdeeld over zeventien hoven. Wie door één van de poorten aan de Hector Berliozstraat of de Jules de Massenetstraat gaat, betreedt een spannende en bij tijd en wijle onoverzichtelijke wereld van binnenhoven met galerijen en stalen trappen, smalle paadjes, een plantsoen met speeltoestellen, verborgen hoekjes en overbouwde parkeerplaatsen.

De architectuur biedt, zoals het hoort voor die tijd, veel afwisseling. Zo is er een keur aan kapvormen en zijn er leuke torentjes met schuine daken, die tegen de gestapelde woningen aan leunen. Uit de gevels kragen galerijen en balkons of steken als loggia’s juist naar binnen. Boven de ingangen hangen brede luifels van trespa.

Het woningbouwcomplex ligt in de wijk Nieuw Waldeck, een van de drie nieuwe wijken waar Den Haag in de periode Post 65 nog ruimte voor heeft kunnen vinden, in het voormalige tuinbouwgebied van Loosduinen. De bouw ging in 1976 van start. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Groep 5 Architecten en Stedebouwers onder leiding van Bram van Hengel. Hij heeft er een onvervalste bloemkoolwijk van gemaakt. De ongeveer 2700 woningen werden gerangschikt in vijf lobben, die weer waren onderverdeeld in 33 vlekken.

De woningen van Kokon bevinden zich in de vierde lob (d op de schets van de wijk).

Botine Koopmans

Fotografie: Dick Valentijn en Haags Gemeentearchief

Literatuur
Post 65 Een turbulente tijd. Architectuur en stedenbouw Den Haag 1965-1995, Den Haag 2023
Post 65 Architectuur in Den Haag 1965-1995, Den Haag 2019

Delen:

Meer Gids items: