Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Woning ‘Heijden-oord’, Bennekom

Arcitecten: H.J. Messelink & K.W. Ganzevoort, 1970-1972

Deze zomerwoning voor de Amsterdamse familie Van der Heijden is opgetrokken in grijze betonsteen, deels bekleed met donker geolied hout en gedekt met gesmoorde betonpannen. Het regenwater wordt afgevoerd via ver uitkragende bakgoten met schakelkettingen; een karakteristieke oplossing uit de jaren zeventig. Op deze locatie was slechts één bouwlaag met kap toegestaan. Die beperking heeft de architect aangegrepen als een kans voor het splitlevel-principe. Dat werkt als volgt. Aan de voorzijde leidt een omsloten tuin naar de entree met hal en berging. Een half niveau hoger liggen de eethoek en zitkamer. De vaste muurbank in de zitkamer loopt door naar buiten waar het omsloten terras is uitgerust met een kleine vijver en plantenbak. De werkhoek, slaap- en badkamer liggen nóg een half niveau hoger. Die kamers ontvangen daglicht via een raamstrook hoog in de nok van het dak.


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Beeldbank, Ede

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: