De talloze kleine kolommen van dit kolossale kantoorgebouw aan de Bezuidenhoutseweg zorgen voor een fascinerend gevelbeeld. Je blijft kijken naar de eindeloze ritmiek van al die witte kolommen. Het gebouw is in 1974 ontworpen door Dick Apon (ook bekend van de pier in Scheveningen) voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in een structuralistische stijl. Opgebouwd in zich steeds herhalende volumes met een stramienmaat van 7,2 bij 7,2 meter, oogt het kantoor, ondanks zijn grootte, niet massaal. De bouw startte in 1979 en de feestelijke opening vond plaats op 7 mei 1985.
Het kantoor bestaat uit een diagonaal kruis van vier ongelijke armen, dat aan twee kanten door drukke wegen wordt omgeven en vlakbij het Centraal Station staat. Aan de achterkant is een kleine binnentuin, met vijvers en bomen. Hier grenst ook de Koninklijke Bibliotheek aan, eveneens een fors bouwwerk, dat bovendien angstwekkend dicht tegen het Ministerie aan is gebouwd.
Enkele indrukwekkende getallen: het Ministerie beslaat vijftien lagen, waarvan de onderste twee als parkeergarage in gebruik zijn, het vloeroppervlak is 94.000 m2, er zijn 2,5 miljoen bakstenen verwerkt en 10.000 prefab beton elementen. De kleur wit voor het beton is gekregen door wit cement met een toeslag van Noors marmersplit te gebruiken. Door de grillige vorm kreeg het in de volksmond de bijnaam ‘apenrots’, een naam die tevens naar de architect verwijst. Maar boosaardiger was de kwalificatie in Het Vrije Volk in 1986 als ‘een monstrueuze schepping van typische prestige-architectuur van de overheid’.
Buitenlandse Zaken was hier tot 2017 gehuisvest. Door inkrimping verruilde men de royale behuizing aan de Bezuidenhoutseweg voor het voormalige kantoor van VROM (Volkhuisvesting) aan de Rijnstraat. Sinds 2021 is het in gebruik door de Tweede Kamer vanwege de langdurige renovatie van het Binnenhof. Speciaal daarvoor ontwierp Zecc architecten een nieuwe publieksentree om de vele bezoekers van de Tweede Kamer te kunnen ontvangen.
Auteur:
Botine Koopmans
Literatuur:
Bruut, Atlas van het brutalisme in Nederland, Zwolle 2023
Post 65 Architectuur in Den Haag 1965-1995, Den Haag 2019
Architectuurgids Den Haag, 2011
Fotografie:
Dick Valentijn en Haags Gemeentearchief (Luchtfoto)