De voormalige Brandweeracademie in Schaarsbergen naar ontwerp van Jan Verhoeven (1926-1994) uit 1979, is sinds enkele jaren het onderkomen voor het Instituut Fysieke Veiligheid. In 2005 werd het gebouw door de gemeente Arnhem aangewezen tot gemeentelijk monument. Opvallend in de structuralistische architectuur van Verhoeven zijn de betonnen kolommen met vertakkende, achthoekige kolomkoppen, geïnspireerd op bomen, en de buitentrappen die ‘een soort slingerplanten’ verbeelden. De honingraadvormige plattegrond van het gebouw heeft sterk in- en uitspringende gemetselde buitengevels zodat alle vertrekken van daglicht worden voorzien. Vrijwel alle onderdelen en ook de slangentoren zijn opgetrokken vanuit een achthoekige plattegrond.

Het veelhoekige complex ligt midden in de bossen en kent een kleinschalige opzet met paviljoens, waarin een mix van functies was ondergebracht, zoals woonclusters, lokalen, kazerne en brandtoren. De academie was niet alleen een opleiding maar ook een internaat en tevens een brandweerkazerne. De paviljoens zijn onderling verbonden met hoge loopbruggen, in het hart van het complex ligt de foyer, ooit voor de stalling van brandweerwagens maar tegenwoordig in gebruik als sport- of congreszaal. Eind jaren 1990 en in 2012-2014 zijn diverse verbouwingen doorgevoerd en is onder meer de onopvallende entree van een nieuw entreegebouw voorzien. De hoofdstructuur en de buitengevels zijn ongewijzigd gebleven; de indeling is sterk veranderd.

https://www.ifv.nl/Documents/IFV-gebouw-Opvallend-web.pdf

Foto: Natuur en Milieu, Gelderland

Foto: Academie met blusvijver, Instituut Fysieke Veiligheid

 

In 2012 verscheen een monografie over de architect Jan Verhoeven: Jan Verhoeven 1926-1994
Exponent van het Structuralisme, BONAS, Mette Zahle, Dorothee Segaar-Höweler

https://www.architectura.nl/architecture/monographs/bonas-jan-verhoeven-1926-1994.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.