Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

25 juni 2023 – Van Schijndelhuis in Utrecht open voor publiek.

De traditionele Rietvelddag op 25 juni in Utrecht staat dit jaar in het teken van drie moderne museumwoningen, ontworpen door architecten die hun tijd ver vooruit waren én die voor de Domstad van groot belang zijn geweest. Behalve het Rietveld Schröderhuis (1924) en het Huis Van Ravesteyn (1933) is ook het Van Schijndelhuis (1992) opengesteld.

Mart van Schijndel (1943-1999)  was een van de weinige Nederlandse architecten die, eind jaren 1980, postmodernisme enthousiast verwelkomde. Hij had een grote belangstelling voor technische innovaties en had het talent om licht en ruimte als architectonische componenten optimaal te benutten. Zijn eigen woning aan het Pieterskerkhof in Utrecht is daar een mooie en bijzondere uiting van. Van Schijndel deed zes jaar over het ontwerp, maar omdat het zijn eigen woonhuis betrof was het volgens hem veel lastiger dan werken in opdracht. Toch lukte het hem om ook nu weer een bijzonder gebouw neer te zetten. De meest opvallende details van het huis zijn de glazen deuren die zonder scharnieren op siliconenkit draaien. Het ‘Huis van licht en lucht’ werd in 1999 op de Utrechtse monumentenlijst gezet.

De woning is 25 juni 2023 van 11:00 tot 16:00 uur te bezoeken. In de tuinzaal van het Centraal Museum draait de thematische film Pioneers of the Dutch Modern House (Iconic Houses, 2021). Voor de dag is een combiticket van 5 euro verkrijgbaar. Op vertoon ervan kunnen belangstellenden binnenkijken bij de drie museumwoningen én de film genieten. Reserveer het ticket via rietveldschroderhuis.nl

Michiel Kruidenier

Download hier de gratis routekaart:

https://www.rietveldschroderhuis.nl/nl/over/bezoek/agenda/rietvelddag-2023/rietvelddagroute_digitaal-1-2.pdf

Meer informatie:

https://www.iconichouses.org/specials/mart-van-schijndel

Foto: Het Utrechts Archief, Viktor M. Lansink