In het hart van de Schilderswijk werd als onderdeel van de grootscheepse stadsvernieuwingsactiviteiten een groot complex van 277 portiek- en eengezinswoningen gerealiseerd. Ze zijn verdeeld over 35 blokken en staan aan maar liefst elf straten en pleintjes: de Abraham Bloemaertstraat 6-44, Doedijnsstraat 5-27, Hannemanplantsoen 50-104, Hannemanstraat 27-39, Hendrick Goltziusstraat 6-16, Jacob Jordaensplein 40-95, Jacob Jordaensstraat 6-108, Paulus Potterstraat 356-370, Van Dijckstraat 168-220, Van Ostadestraat 103-163 en de Van Ravesteinstraat 6-28. Het complex is gebouwd in opdracht van Woningbouwvereniging ’s-Gravenhage die hiervoor op 14 mei 1982 vergunning kreeg.
De huizen die plaats moesten maken voor de nieuwbouw vertoonden het karakteristieke beeld van de oude Schilderswijk waar eindeloze rijen woonhuizen aan smalle straten zonder groen stonden. Hun vervangers zijn ontegenzeggelijk kleurrijker maar hebben voor wie er gevoelig voor is, minder charme.
De woningen zijn bekleed met trespaplaten in de kleuren wit en blauw. Daarom wordt dit complex bijna liefkozend ook wel het Trespadorp genoemd. Het is een prachtig voorbeeld van de typische jaren tachtig-punaise architectuur, een beetje misprijzende naam die is ontleend aan de dopjes op de schroeven waarmee de trespa gevelplaten vastgezet worden.
Er is echter al het een en ander veranderd aan de gevelbekleding. In 2013 wilde de eigenaar, de woningstichting Haag Wonen (ontstaan uit een fusie van de woningbouwverenigingen ‘’s-Gravenhage’ en ‘Verbetering Zij Ons Streven’) de gevelbeplating vervangen door horizontale rabatdelen in verschillende kleuren, maar dit is niet gebeurd. De trespa is gebleven en in de kleuren roodbruin, wit en blauw geschilderd. Maar goed ook, met het verwijderen van de trespaplaten was een belangrijke karakteristiek verloren gegaan.
In 1989 kregen de trespahuizen aan het Hannemanplantsoen gezelschap van een ontroerend mooi bronzen beeld dat op een hoge sokkel aan de rand van het plantsoen staat. Het heet Het Schillenpaard en is gemaakt door de kunstenaars Axel en Helena van der Kraan. Zij wilden hiermee een ode brengen aan het verleden van de volkswijk en het verdwenen straatbeeld waar schillenboeren met hun paard en wagen langs de huizen reden om schillen op te halen, in herinnering houden.
Botine Koopmans
Fotografie: Dick Valentijn
Literatuur:
Post 65 Een turbulente tijd. Architectuur en stedenbouw in Den Haag 1965-1995, Den Haag 2023