Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Toon lef. Word een vlinder in plaats van een rups te blijven

foto’s: Kuiper Compagnons

Op 5 april jl. overleed architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra (1943-2022), de geestelijk vader van de internationaal bekend geworden woonwijk Kattenbroek te Amersfoort. Zijn stedenbouwkundig ontwerp voor Kattenbroek, een Vinex-wijk met ruim 5.000 woningen, werd tussen 1988 en 1994 ten noorden van Amersfoort gerealiseerd. De wijk is onderverdeeld in buurten met poëtische namen als Verboden zone, Ring en Hof der herinnering en met markante projecten als Het Fort, de Brug- en de Ruïnewoningen. Het plan veroorzaakte de nodige opschudding in de Nederlandse architectuurwereld. Bewoners bleken zijn fantasierijke ontwerp evenwel te waarderen, en de wijk wordt gezien als een succes.

Bhalotra werd in 1943 in Gurjat, India geboren. Daar studeerde hij ook architectuur en stedenbouw. Sinds 1971 was hij verbonden aan KuiperCompagnons in Rotterdam, waarvan hij 21 jaar lang directeur was.

Bhalotra streefde naar ‘een veilige en vrolijke omgeving, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen’. Hij wilde rechttoe-rechtaan woonwijken voorkomen en bestreed ‘saaiheid en onverschilligheid’. Veelal baseerde hij zijn ontwerpen op geometrische vormen, zoals cirkels, doorsneden door assen, waarbij water en groen vaak belangrijke dragers waren. Zijn kenmerkende advies bij de aanpak van het eenvormige centrum van de groeikern Spijkenisse luidde; toon lef en durf een vlinder te worden in plaats van een rups te blijven! De realisatie van de iconische Boekenberg werd een feit.

Naast Kattenbroek in Amersfoort, zijn belangrijke projecten van zijn hand de wijk Skoatterwald bij Heerenveen (1998), die hij in samenwerking met Harm Zeedijk maakte, en de energie-neutrale wijk ‘Stad van de zon’ in Heerhugowaard (2009).

Ook in het buitenland ontwikkelde hij diverse plannen, waaronder Dubai Airport, de King Saud Universiteit in Saudi Arabië en een stadhuis in New Delhi.

Joosje van Geest

met dank aan Michiel Kruidenier

 

https://www.kuipercompagnons.nl/nl/nieuws/in_memoriam_ashok_bhalotra_gujrat_1943_rotterdam_2022_oud_directeur_kuipercompagnons/

https://www.archined.nl/2022/04/de-droomlijnen-van-ashok-bhalotra-1943-202