Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Theater De Kubus na 40 jaar alive & kicking

Het Cultureel Centrum van Lelystad, De Kubus, uit 1983, bestaat 40 jaar. Eerder werd het al aangewezen tot gemeentelijk monument; het eerste monument van Lelystad. Het karakteristieke theater maakt deel uit van de jonge geschiedenis van Lelystad en volgens veel inwoners is De Kubus het mooiste openbare gebouw in Lelystad.

Het gebouw werd ontworpen door architect Wim Davidse (1936-2022) in structuralistische stijl. Met behulp van een vierkante basismodule is centraal in het gebouw een theaterzaal gerealiseerd met daaromheen verschillende units over drie lagen. Rondom liggen vier gelijke bouwdelen, elk kwadrant heeft  een eigen entree met halfrond, betonnen trappenhuis. De gevels zijn gemetseld in wit betonsteen, de betonconstructie is in zicht gehouden. Davidse is onder meer bekend van de Bibliotheek (1976) in Doetinchem en de Terrasflat (1978) aan het Douzapad in Zoetermeer. Kenmerkend is de herhaling van een basiseenheid en het maken van een integraal ontwerp met lichtstraten, balkons, zitelementen en plantenbakken.

Tijdens een zorgvuldige renovatie en verduurzaming werd het omliggende terrein van De Kubus opnieuw ontworpen en is een hiërarchie in de entrees aangebracht. De ingang aan de centrumzijde is een hoofdentree geworden zodat het gebouw beter op de stad aansluit. Ook het interieur van De Kubus is aangepast, verruimd en lichter gemaakt.

Joosje van Geest

https://www.dekubuslelystad.nl/40jaar/

Foto’s: Joosje van Geest