Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Terrasflat Douzapad, Zoetermeer

Wim Davidse, 1978

De terrasflat van de Haagse architect Wim Davidse heeft geen duidelijke voorgevel maar is alzijdig. De rondom gelegen terrassen bieden uitzicht op de contrastrijk karakteristieken van Zoetermeer, de oude wetering met op steenworpafstand de historische Dorpsstraat, de moderne toren- en galerijflats en de experimentele woningbouw van Palenstein. De terrasflat maakt deel uit van een niet-gerealiseerd schetsontwerp met meerdere aan elkaar gekoppelde appartementengebouwen met elk 5-6 bouwlagen. Het kavel was in het vigerende structuurplan gereserveerde voor een woontoren maar werd vanwege de behoefte aan grotere variatie in de woningbouw vrijgegeven voor experimentele terrasbouw.

Het ontwerp voor de terrasflat met 26 appartementen is gebaseerd op een vierkante basismodule van 5,4 m2. Alle appartementen kennen op de buitenhoek een royaal ‘woonterras’. Liften en trappenhuis liggen centraal in het pand. De vijf bouwlagen verjongen. De begane grond bevat zes appartementen, waaronder twee grote vijfkamerwoningen. De eerste laag beschikt over acht twee- en driekamerwoningen. Op de overige verdiepingen beslaat elk appartement een kwart van de bouwlaag; op de tweede verdieping liggen vier vierkamerwoningen, op de derde vier driekamerwoningen en op de bovenste laag vier tweekamerwoningen. De vele terrassen en de beide diepliggende entrees verzachten de overgang tussen binnen en buiten. De betonconstructie voor vloeren en kolommen is deels aan de buitengevels zichtbaar. De gevels zijn opgemetseld van ruwe betonsteen in lichte kleur, evenals de plantenbakken en keermuurtjes.

Net als de ontwerpen van Davidse voor de bibliotheek in Doetinchem uit 1976 en het Centrum voor Kunst en Cultuur de Kubus in Lelystad uit 1983, is de Terrasflat een voorbeeld van het structuralisme.

www.architectuurpuntzoetermeer.nl/gebouw-van-de-maand-terrasflat-douzapad/


Auteur:
Joosje van Geest

Eerder gepubliceerd in:
Architectuurgids Zoetermeer, Joosje van Geest, 2016

Fotografie:
Dick Valentijn

Delen:

Meer Gids items: