Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

4 juni 2024: Symposium Mens en materiaal

Op dinsdag 4 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een symposium waar mens en materiaal centraal staan. Tijdens het symposium Mens en MateriaalErfgoed van de 20ste eeuw zetten diverse experts samen met de deelnemers modern erfgoed in een interdisciplinair perspectief. Materialiteit en de omgang daarmee vormen de basis van het programma, waarmee het zich richt op de vraag welke overeenkomsten en verschillen er zijn in de benadering en waardering van gebouwd en roerend erfgoed.

Voor relatief jong erfgoed lijken instandhoudingsvragen complexer dan voor oude kunst en architectuur die hun bestaansrecht in de loop der eeuwen hebben bewezen. Van veel moderne materialen weten we nog niet hoe vergankelijk ze zullen zijn. Dat maakt de objecten kwetsbaarder, de afwegingen ingewikkelder.

Hoe gaan wij als 21ste-eeuwse mensen om met erfgoed dat in de 20ste eeuw is gemaakt? Welke vraagstukken, beslissingen en verantwoordelijkheden zijn er voor hedendaagse erfgoedprofessionals? En hebben de makers zelf hierin, indien mogelijk, nog een actieve rol?

Het symposium Mens en MateriaalErfgoed van de 20ste eeuw buigt zich over bovengenoemde vragen rond waarde en waardering van 20ste-eeuws erfgoed en de verhouding tussen oorspronkelijkheid, verandering en vergankelijkheid. Daarin spelen mens en materiaal een belangrijke rol; het gaat over de creërende maker en diens keuzes voor materialen en technieken; over de waarde die wij hieraan toekennen; en over de invloed hiervan op instandhouding van (bouw)kunst in een veranderende wereld waarin hergebruik en duurzaamheid steeds belangrijker worden.

Bijzonder programmaonderdeel is de presentatie van het boek Bouwmaterialen 1940-1990. Vernieuwing, constructie, toepassing (nai010 uitgevers).

Programma en aanmelding: Aanmelding

 

Symposium Mens en materiaalErfgoed van de 20ste eeuw

Datum:                dinsdag 4 juni

Tijdstip:               13.00-18.00 uur

Locatie:                Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort

Foto: Jan Schoonhoven, Reliëf (detail), Foto Rob Becker