Tot de Tweede Wereldoorlog was het in Nederland gebruikelijk dat studenten een kamer huurden bij een hospita of gezin. Door de toenemende welvaart na de oorlog verdween voor veel mensen de noodzaak om kamers te verhuren, terwijl aan de andere kant het aantal studenten fors toenam. De woningnood onder studenten nam dusdanig toe, dat in 1953 een staatscommissie werd gevormd onder leiding van prof.dr. F.J.Th. Rutten, om oplossingen voor dit probleem aan te dragen. In 1956 kwam de Commissie Rutten met een rapport. Los hiervan werd in 1956 de Centrale Stichting Studentenhuisvesting opgericht, die zich ten doel stelde speciale studentenverblijven te bouwen en bestaande panden tot studentenwoningen te verbouwen. Een van de eerste nieuwgebouwde studentenflats verrees in 1959 aan de Haagweg in Leiden (architect H. Postel).
Architectenbureau Sterenberg ontwierp in 1977 in opdracht van de Stichting Studenten Huisvesting Groningen (SSH) een tweetal studentencomplexen in Groningen. Het eerste plan betrof de verbouw van het Mariapension aan de Pausgang tot 128 eenpersoons en 11 tweepersoons kamers. Waarschijnlijk kwam het plan niet verder dan een kostenraming; het Mariapension was vlak daarvoor aangekocht door de gemeente, die plannen had voor de bouw van een parkeergarage op deze plek, een plan dat overigens ook niet uitgevoerd zou worden.
Het ontwerp van bureau Sterenberg voor een aantal studentenflats met 177 wooneenheden aan de Goeman Borgesiuslaan werd wel gerealiseerd (projectarchitect Bouke Stremler). De flats kwamen in 1979 gereed.
Auteur:
Michiel Kruidenier
Eerder gepubliceerd in:
Michiel Kruidenier, Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Rotterdam 2021
Fotografie:
afkomstig uit Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Kruidenier, M.