Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Structuralistisch erfgoed; gemakshalve maar slopen?

Voormalig ministerie SoZaWe
Foto: AHH Architectenbureau Herman Hertzberger

Het voormalige Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vlakbij station Laan van NOI in Den Haag werd in 1990 opgeleverd naar ontwerp van Herman Hertzberger. Het structuralistische complex is opgebouwd uit zestien achthoekige torens die middels een langgerekte vide met elkaar zijn verbonden. Het bood kantoorruimte aan maar liefst 2400 ambtenaren. Maar al na 25 jaar verhuisde het departement naar de Haagse binnenstad.

Het kantoor werd in 2016 door het Rijk aan een projectontwikkelaar verkocht en op basis van plannen van Hertzberger omgebouwd tot wooncomplex. Na 5 jaar te hebben gefungeerd als zodanig, zijn er nu plannen gelanceerd om alsnog het hele complex te slopen. ‘Waanzin’ stelt de architect Hertzberger, en een enorme verspilling; het pand is niet oud en niet slooprijp. Sloop-nieuwbouw kost erg veel geld en bovendien is het niet duurzaam om zo’n jong pand te slopen, bij sloop komt enorm veel CO2 vrij. Ook de monumentstichting Het Cuypersgenootschap is tegen sloop van het waardevolle bouwwerk van Hertzberger, dat als schoolvoorbeeld van het structuralisme wordt gezien.

In augustus 2021 is de biografie ‘De ruimte van Hertzberger – Een portret’ verschenen van de hand van sociologe Christien Brinkgreve. Het boek is gebaseerd op vele gesprekken met Hertzberger en geeft een beeld van zijn visie en ideeën, inspiratiebronnen en zijn belangrijkste werken. Op zijn website Oostblog.info geeft Martjan Kuit uitgebreid verslag van de boekpresentatie die op 7 september in Vredenburg plaatsvond.

https://denhaagfm.nl/2021/09/10/architect-herman-hertzberger-verzet-zich-tegen-sloop-van-zijn-ministerie-waanzin/

https://denhaagfm.nl/2021/09/15/cuypersgenootschap-tegen-sloop-ministerie-soza-waardevol-bouwwerk-dreigt-te-verdwijnen/

https://www.atlascontact.nl/boek/de-ruimte-van-herman-hertzberger/

https://oostblog.info/2021/09/07/de-ruimte-van-hertzberger-een-portret-christien-brinkgreve/