Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Sloop van Post‘65 gebouwen in Leiden

De laatste tijd is er in Leiden veel ophef rondom de (mogelijke) sloop van enkele gebouwen uit de Post’65 periode. Eerder berichtte deze website over de voorgenomen sloop van het Stadsbouwhuis van de architect F. Temme uit 1978. Waar de sloop van dit gebouw vooralsnog lijkt uitgesteld, lijkt voor een ander gebouw het doek definitief gevallen: het voormalige kantoorgebouw van de Rijks Belastingdienst aan het Stationsplein.

Het voormalige belastingkantoor werd in 1967 gebouwd als sluitstuk van het na de oorlog herbouwde stationsgebied. Het ontwerp werd gemaakt door het Leidse architectenbureau J. Jonkman en P. van Dorp. Na het vertrek van de rijksambtenaren werd het gekocht door de gemeente Leiden, die het rond 2009 verbouwde tot Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Sinds vorig jaar worden er Oekraïense vluchtelingen gehuisvest.

Het gebouw bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden bouwdelen, die verbonden zijn middels een tussenlid. In dit tussenlid bevindt zich een groot glas-in-betonraam van de kunstenaar Jan Menno Meine Jansen uit Driebergen. Het kunstwerk, dat bestaat uit glasvlakken in primaire kleuren, is maar liefst 17,40 x 7,40 meter groot en strekt zich uit over vijf etages.

Alhoewel er niemand meer lijkt te twijfelen aan de sloop van het gebouw, wordt er nog wel actie ondernomen om het kunstwerk voor Leiden te behouden. Erfgoedvereniging Heemschut, de erven Meine Jansen en de Historische Vereniging Oud-Leiden trekken hierin gezamenlijk op, tot op heden zonder resultaat.

Michiel Kruidenier

Stadsbouwhuis Leiden slopen of hergebruiken?

https://sleutelstad.nl/2022/07/29/gemeente-vertrokken-uit-stationsplein