Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Regenboogbuurt, Almere

Architecten: Alle Hosper, Liesbeth van der Pol, Aldo van Eyck, Jeroen Geurst, Sjoerd Soeters, René van der Velde e.a.

In het midden van de 90-er jaren van de vorige eeuw is, op initiatief en onder strakke regie van de gemeente Almere, de Regenboogbuurt in Almere Buiten gerealiseerd. Een buurt met ruim 2000 woningen en tientallen soorten bomen en struiken, ontwikkeld rond het thema ‘kleur’. Een buurt die nationaal en internationaal heel veel aandacht heeft gekregen en nog steeds krijgt. Veel bekende (landschaps)architecten hebben eraan meegewerkt, waaronder Alle Hosper, Liesbeth van der Pol, Aldo van Eyck, Jeroen Geurst, Sjoerd Soeters en René van der Velde. Inmiddels mag de Regenboogbuurt beschouwd worden als jong cultureel erfgoed van Almere.

De Regenboogbuurt is een kleurrijke buurt, maar geen buurt met zo maar wat kleurtjes. Kleur is hier een essentieel deel van het ontwerp en tot in detail geregisseerd. Het project is gerealiseerd onder leiding van Hans Laumanns, projectleider namens de gemeente Almere en van oorsprong landschapsarchitect, met Henk de Boer als stedenbouwkundige en Floor van Dusseldorp als kleuradviseur, een belangrijk expert op dit gebied. Er is een uniek samenspel ontstaan tussen de kleuren op de huizen en de beplanting in de openbare ruimte: een bewoond Arboretum. Dat is op deze schaal nergens ter wereld gedaan!

De Regenboogbuurt is daarmee een eerbetoon aan het kleurrijke werk van haar belangrijkste inspiratiebron, de revolutionaire architect Bruno Taut, die ca. 100 jaar geleden o.a. in Duitsland en Japan woonde en werkte. Enkele van de door hem ontworpen Siedlungen in Berlijn en Magdeburg zijn nu UNESCO werelderfgoed. De twee lange lanen met Japanse sierkersen in de Regenboogbuurt bieden, in combinatie met de kleuren op de huizen erachter, een zelfde kleureffect als in Berlijn en verwijzen tegelijkertijd naar het verblijf van Taut in Japan.

 


Auteur:
Lidwine Spoormans

Fotografie:
Hans Jan Dürr

Link: https://regenboogbuurt.nl

Eerder gepubliceerd op:
Love 80’s Architecture

Delen:

Meer Gids items: