Zoeken
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

In juni: vind Post ’65 parels in de Rotterdam Architectuur Maand!

Zoals ieder jaar zet Rotterdam in de maand juni architectuur in de volle breedte centraal. Er zijn dit jaar weer opvallend veel gebouwen uit de Post ’65-periode (van binnen) te bewonderen. Jan-Derk Koudijs zet het voor je op een rijtje!

Vanaf zaterdag 1 juni zijn gedurende vijf weken zowelde Bodon-vleugel (1972) als het Henket-paviljoen (1991)te bezoeken tijdens Snakken naar Boijmans. Beide gebouwdelen hebben een jaar geleden van het Ministerie ook de status van rijksmonument toebedeeld gekregen, aanvullend op het Museum Boijmans Van Beuningen zelf. De zaal van architect Alexander Bodon is tijdelijk gevuld met de video-installatie “When the body says Yes” van Melanie Bonajo. Dit is een hernieuwde versie van de inzending van de Biënnale van Venetië in 2022. Middels gordijnen en kussens in warme kleuren is een intieme ruime gecreëerd in “de grootste ononderbroken museumzaal van Europa”.

Het De Vrieze paviljoen naar ontwerp van Hubert-Jan Henket is de hele maand gratis toegankelijk. Het maakt deel uit van de wandelroute langs verschillende architectonische interventies door het Museumpark. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van het museumgebouw met maquettes en archiefbeelden van zowel het oorspronkelijke ontwerp van Ad van der Steur uit 1935, alsook de latere toevoegingen van Bodon, Henket en Robbrecht en Daem (2003).

Architectenbureau Broekbakema heeft een speciale wandelroute samengesteld. De tour ‘Broekbakema’s Blikvangers’ kan je op ieder moment zelf lopen en voert langs 19 gebouwen, uit de ruim honderdjarige geschiedenis van het bureau. De alom bekende Centrale Bibliotheek (1983), maar ook de Blaakrotsen (1981) zijn een ontwerp van Van den Broek en Bakema. Dit is één van de eerste woningbouwcomplexen die in de binnenstad zijn gerealiseerd, een grote wens van de gemeente Rotterdam eind jaren ’70. Bijzonder is dat door een slimme positionering van de drie haakvormige woonblokken alle 141 appartementen een balkon of terras aan de zonzijde hebben.

Heilige Huisjes organiseert op zaterdag 8 juni een begeleide architectuurfietstocht langs verrassende Post ’65-kerken, die tevens van binnen kunnen worden bezocht. Deze kerkentour voert onder meer langs de oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening (1969) in IJsselmonde, de Koningskerk (1984) in Feijenoord en het Oecumenisch Centrum (1968) aan de Oostmaaslaan.

De Dag én Nacht van de Architectuur op zaterdag 15 juni begint dit jaar extra vroeg. Tussen 5 en 6 uur openen de deuren van Weena Central (1990). Het oude hoofdkantoor van Stad Rotterdam Verzekeringen is inmiddels tijdelijk omgedoopt tot W70. Na een route door het kantoorcomplex kun je op 64 meter hoogte, vanuit de skybar, de zon zien opkomen. Ook het Akragon, de voormalige gymnastiektoren van het Technikon, kan worden beklommen tijdens een begeleide ochtendwandeling door het oude scholencomplex naar ontwerp van architect Maaskant. Vanuit hun kantoor op de 24ste verdieping van de Hofpoort (Shellgebouw II) (1976) vertellen Ector Hoogstad architecten tijdens een kop koffie over hun projecten uit heden en verleden, waaronder het Weena-Center (1990) en het Unilever hoofdkantoor (1992), beide gelegen aan het Weena.

Tijdens de Gebouwen door Vrouwen-tour  kom je alles te weten over de visie van architect Luzia Hartsuyker-Curjel achter het Woondok op het Schouwburgplein (1985) en de ideeën van architect Francine Houben van Mecanoo voor de Jongerenhuisvesting Kruisplein (1985), het eerste gerealiseerde project van Mecanoo. De Forum-tour besteedt aandacht aan de voormalige kantoortoren van de AMRO Bank, die is getransformeerd tot het wooncomplex met de herkenbare witte ronde balkons. Een architectuurgids vertelt over de transformaties door de tijd heen, met speciale aandacht voor de Post ’65-architectuur en -esthetiek.

Op de 23ste verdieping van de Delftse Poort (1991) worden de oorspronkelijke, lang opgeborgen maquettes van de prijsvraag voor de verzekeraar Nationale Nederlanden uit 1986 tentoongesteld. Vijf architecten – Coenen, Quist, Kraaijvanger, Van Mourik en (de winnende) Bonnema – kwamen met uiteenlopende ontwerpen. Probeer je voor te stellen hoe dit Rotterdamse icoon, tot 2009 zelfs het hoogste gebouw van Nederland, er ook uit had kunnen zien. Benut ook de kans om het bankgebouw aan de Coolsingel 93 (1993) te bezichtigen. Binnenkort wordt het (opnieuw) volledig getransformeerd naar een duurzame ontwerp van Paul de Ruiter. Het Wederopbouwpand werd in 1993 door Rob van Erk ingrijpend verbouwd en voorzien van een postmoderne toren met de opvallende ‘glazen trap naar de hemel’. Je brengt niet alleen een bezoek aan de bankkluis in de kelder, maar ook de bestuurskamers op de bovenste verdiepingen zijn te bewonderen, alwaar het uitzicht over de Coolsingel door de karakteristieke ovale ramen lonkt.

Tot slot: op vrijdagavond 28 juni presenteert Wouter Vanstiphout zijn nieuwe boek Autonoom: 100% Carel Weeber over het leven en werk van deze architect. Naast een lezing van de auteur worden bijzondere filmfragmenten over en door Carel Weeber vanaf de jaren ‘60 tot heden getoond.

Bekende gebouwen in Rotterdam van Nederlands meest spraakmakende architect zijn o.a. De Peperklip (1982), Woongebouw Pompenburg (1983), P.I. De Schie (1989) en zijn eigen woonhuis aan de Sweelincklaan.

Jan-Derk Koudijs

Rotterdam Architectuur Maand
Omi Rotterdam
Snakken naar Boijmans
Wandelroute BroekBakema
Dag en Nacht van de Architectuur
Post65 Kerkentour
Autonoom 100% Carel Weeber presentatie