Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Politiebureau, Lunteren

Architecten: Gemeentewerken Ede, 1970-1972

De westelijke uitbreiding van Lunteren uit de jaren zeventig en tachtig heeft een sterk stedenbouwkundig motief. De Reeënlaan is de centrale hartader van de buurt. Deze route wordt richting de dorpsrand begeleid door enkele plantsoenen die steeds groter worden. Deze reeks vormt een groene wig die vanuit het buitengebied de dorpskern insteekt. Halverwege de Reeënlaan ligt het tweede voorzieningencentrum van het dorp bestaande uit een kerk, een basisschool, kantoor en politiebureau.

Het voormalige politiebureau is een hoekpand met meerdere gezichten. Het torenelement omvat een spiltrap naar de bovenwoning. Het kantoor en de garage van de politie liggen aan de zijde van de Reeënlaan (thans onderdeel van de woning). De theorieruimte en de garage van de brandweer bevinden zich in een kleine vleugel aan de Zilvervoslaan. Karakteristiek zijn de gevels van lichtgrijze betonsteen, het in hoogte getrapte bouwvolume met dakterrassen en de halfronde traptoren.


 


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Gert Jan Koster

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: