Zoeken
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Optopplan door bizar hoge erfpachtkosten onderuitgehaald

In Rotterdam zijn zoveel ongebruikte platte daken dat er niet alleen heel veel zonnepanelen en groene parken kunnen worden aangelegd, maar ook tal van gebouwen opgetopt kunnen worden. Het dak wordt dan gebruikt voor de opbouw van een of meerdere lagen extra appartementen. Veel VvE-gebouwen hebben een dusdanige constructie dat ze nog wel een paar extra lagen kunnen dragen. Met deze vorm van verdichting hoeft bestaande bouw niet gesloopt te worden, terwijl er toch extra woningen op de kavel worden gerealiseerd. Het levert een bijdrage aan het grote woningtekort. En bovendien kan de winst uit de verkoop van de nieuwe appartementen gebruikt worden voor de verduurzaming van het hele complex.

Ook de bewoners van de woningbouw aan de Sint Jacobsplaats in het centrum van Rotterdam, maakten plannen voor de optopping van het gebouw. Het bijzondere appartementengebouw uit 1975-1982 is gebouwd naar ontwerp van architect Jan Hoogstad. Het deel met circa 300 woningen langs het water kent op de onderste lagen terraswoningen (met de karakteristieke blauwe balustrades) en daar boven maisonettes met driehoekige balkons en kozijnen met afgeschuinde hoeken. Het idee was om op de platte daken een tweelaags optopping te realiseren met 19 gezinsappartementen van 95m2.

Een bijzonder en ambitieus plan waarmee een deel van het woningtekort in de stad kan worden opgelost. Met de winst van de appartementen wilde de VvE het complex volledig gaan verduurzamen, een ingreep met hoge investeringskosten. Het innovatieve plan voor optoppen en verduurzamen van dit Post65-complex kon op veel draagvlak rekenen, waaronder die van de welstand en monumentencommissie van de gemeente. Al met al een project dat alleen maar winst voor de stad zou kunnen opleveren: een heel mooi voorbeeld van hoe een bijzonder jaren ‘70 gebouw klaargestoomd kan worden voor de toekomst en met dus als extra winst voor Rotterdam: 19 nieuwbouwwoningen, aldus de aannemer/ontwikkelaar Wonen a la Carte.

Na jaren voorbereiding bleek recent echter dat het hele project moest worden afgeblazen omdat de gemeente voor het optoppen maar liefst 1,42 miljoen euro aan erfpacht opgelegt! Door de grondwaardebepaling middels de erfpachtconversie methodiek, wat betekende dat 100% van de residuele grondwaarde naar de gemeente zou gaan, kan het innovatieve initiatief helaas niet gerealiseerd worden. Als we in Rotterdam zo met erfpachtregelingen omgaan, worden slimme ideeën voor verdichting en verduurzaming van woningen, een van de grote ambities van de gemeente, helaas om zeep geholpen. Kan dan niet anders?

Joosje van Geest

https://vastgoedinsider.nl/verdienmodel-gemeente-legt-optoppen-van-woningen-in-centrum-rotterdam-stil/

https://www.ad.nl/rotterdam/dit-complex-moest-voorbeeld-van-duurzaamheid-zijn-toen-kwam-de-erfpachtrekening-flinke-kater~af731cf7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ecosia.org%2F

 

fotos: wonenalacarte.nl