Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

post65: niet slopen maar ombouwen tot woningen!

foto:nieuws.nl

Heemschut roept gemeentes en eigenaren van leegstaande ‘Post ‘65’ kantoorgebouwen, scholen, verzorgingstehuizen, bibliotheken en dergelijke in te zetten voor huisvesting van Oekraïense vluchtelingen, statushouders en starters op de woningmarkt.

Karel Loeff, directeur van Heemschut: “Vanaf de late jaren ‘60 zijn er in Nederland vele bijzondere openbare en kantoorgebouwen gerealiseerd, waarvan er veel nu met sloop worden bedreigd. Dat kan helaas omdat architectuur van na 1965 nog niet door de Monumentenwet wordt beschermd. Deze gebouwen schreeuwen om herbestemming en aanpassing voor bewoning. Hiermee kan al op korte termijn de enorme woningnood onder vluchtelingen, asielzoekers en andere woningzoekenden worden gelenigd, en tegelijkertijd belangrijk 20e eeuws erfgoed voor het nageslacht worden behouden. Wij roepen daarom alle gemeenten en eigenaren van deze panden op om hier snel werk van te maken.”

Bijvoorbeeld de leegstand in kantoorgebouwen; Veel kantoren in Nederland komen leeg te staan. De kantoorruimte wordt dus wel verhuurd, maar niet gebruikt. In Nederland gaat dat volgens vastgoedadviseur Colliers om zo’n 3,3 miljoen vierkante meter, bijna 6 procent van al het kantooroppervlak.

Op populaire plekken in de stad zullen kantoren niet zo snel leeglopen, maar naar bedrijventerreinen uit de jaren 1980 zal volgens Colliers weinig vraag meer zijn. De oplopende leegstand van kantoren biedt volop kansen voor ombouw naar woningen. Hoewel in 2021 minder kantoren werden omgebouwd dan in 2020, zijn er voor investeerders wel mogelijkheden om post-corona bezig te zijn met woningprojecten.

Joosje van Geest

 

https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/post-65-gebouwen-schreeuwen-om-herbestemming-voor-huisvesting

https://nieuws.nl/economie/20220319/thuiswerken-leidt-tot-verborgen-leegstand-kantoren/