Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

New Town Almere heeft een post65 monument

foto: Nu.nl gemeente Almere

In 2019 werd voor de eerste keer in het jonge Almere een gebouw aangewezen tot monument. Het voormalige politiebureau in Almere Haven dateert uit 1985. Het werd een gemeentelijk monument omdat het ‘een essentiële rol in de opbloeiende samenleving speelde en een herkenbaar onderdeel van Almere Haven is, de oudste kern van Almere’.

Het opvallende pand uit 1985 is ook nog eens het eerst gerealiseerde bouwproject van het Office for Metropolitan Architecture OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. Kenmerkend is de lange, strakke voorgevel van blauw geglazuurde baksteen dat als een langgerekt scherm tegen de achterliggende, doosvormige opbouw is geplaatst. Van meet af aan onderscheidde het frisse gebouw zich van de jaren 1970 baksteenbebouwing van Almere Haven die is geïnspireerd op nostalgische havenstadjes.

In de huidige herontwikkeling van het stadsdeel zal het oude politiebureau behouden blijven en worden gebruikt door Creative Art Labs Almere.

Joosje van Geest

 

https://www.almere.nl/over-almere/historie/erfgoedhuis/monumentenregister/almere-wijst-ontwerp-van-oma-aan-als-eerste-gemeentelijk-monument/