Zoeken
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Maranathakerk, Lunteren

Architecten: H.A. en G. Pothoven, 1966-1967

De westelijke uitbreiding van Lunteren uit de jaren zeventig en tachtig heeft een sterk stedenbouwkundig motief. De Reeënlaan is de centrale hartader van de buurt. Deze route wordt richting de dorpsrand begeleid door enkele plantsoenen die steeds groter worden. Deze reeks vormt een groene wig die vanuit het buitengebied de dorpskern insteekt. Halverwege de Reeënlaan ligt het tweede voorzieningencentrum van het dorp bestaande uit een kerk, kantoor, politiebureau en een basisschool. Dat bijzondere gebouwencluster koppelt bovendien door naar het winkelplein ‘Nieuwe Erf’ op de noordelijke kop van de Dorpsstraat. Die historische winkelstraat is destijds heringericht tot voetgangersgebied.

De hervormde Maranathakerk staat met de flankerende pastorie aan een voorplein. Het gebouw bestaat uit een rechthoekige zaal met plat dak en een schijfvormige klokkentoren. De bakstenen gevels zijn van een sobere eenvoud. Het oog valt op de ramen: bovenlangs de zijgevels een reeks trapeziumvormige vensters, onderlangs uitstulpende exemplaren (zogeheten ‘televisievensters’) en in de achtergevel een groot omlijst glas-in-loodvenster. Een lichtkoof op het dak zorgt voor indirecte lichtinval tegen de aandachtswand. Aan de andere zijde van de kerkzaal is in 1989 een voorbouw toegevoegd.


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Gert Jan Koster

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: