Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Landhuis (1973) in Epe een monument

Woensdag 5 april overhandigde wethouder Lia de Waard – Oudesluijs een monumentenschildje aan de bewoners van het eerste Post’65 monument in de gemeente Epe. Landhuis Siesling aan de Ballastputweg  is vanaf nu een gemeentelijk monument.

Het landhuis is vernoemd naar Rinze Peter Siesling, die in 1973 de opdracht gaf tot het ontwerp aan ir. L. Reinalda van architecten- en ingenieursbureau P.J. de Gruyter, tegenwoordig BDG Architecten. Het huis moest internationale allure en grandeur bezitten, hetgeen onder meer tot uitdrukking kwam in het totaalconcept dat tot in het kleinste detail werd uitgedacht. Hierbij werd ook het complete interieur, alsmede het tuinontwerp door de architect uitgewerkt.

De bungalow heeft een stalen constructie. Hierdoor was het mogelijk om de gevels naar de tuinzijde te openen en vrijwel compleet in glas uit te voeren, onder toepassing van meranti kozijnen. Alle in- en uitspringende delen zijn verder gedecoreerd met meranti hout. De constructieve elementen, zoals het rookkanaal en dragende muren, worden geaccentueerd door middel van krabpleister.

Het interieur is volledig afgewerkt met de voor het landhuis kenmerkende ronde vormen. Bijzonder is dat het huis nog vele bijzondere en authentieke interieurelementen bevat, zoals de kleine blauwe tegeltjes in de keuken, het zwembad en de badkamers. Ook het door de architect ontworpen verlichtingsplan, met gebruikmaking van meer dan 100 inbouwspots, is aanwezig. De zitkuil in de woonkamer is voorzien van een op maat gemaakte open haard. De open haard kan middels een elektrisch systeem in hoogte versteld worden zodat deze vanuit verschillende punten in de woonvertrekken ervaren kan worden. Verdere ‘noviteiten’ zijn een verwarmd handdoekenrek, een elektrische broodsnijmachine en een op maat gemaakt hi-fi meubel.

De heer Siesling heeft het pand bewoond tot 1980. Na verschillende eigenaren heeft het pand tussen 2005 en 2020 leeg gestaan. In die tijd is er slechts beperkt voor de woning en tuin gezorgd. Sinds 2020 wordt het huis weer bewoond.

Michiel Kruidenier

Foto’s: L. Schuitemaker, Gelders Genootschap

https://www.nieuwsbladschaapskooi.nl/nieuws/algemeen/277722/monumentschildje-voor-eerste-post-65-monument-in-gemeente-epe