Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Kerk de Heilige Antonius van Padua, Den Haag

Antoon van Kranendonk, architectenbureau Thunnissen, Van Kranendonk en Bečka, 1983-1984

Op de hoek van de Fluwelen Burgwal en de Korte Koediefstraat, in het centrum van de stad, werd op 17 juli 1984 de nieuwe kerk de Heilige Antonius van Padua gewijd door bisschop R.Ph. Bär. De voorganger, de Kerk van de H.H. Antonius en Lodewijk, ook wel de Boskantkerk genoemd, stond aan de Prinsessegracht en werd tijdens het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 onherstelbaar vernield.

Voor de gelovigen werd tussen de Korte Houtstraat en de Fluwelen Burgwal haastig een noodkerk opgetrokken met stenen die uit de puinhopen waren verzameld. Men besteedde hier wel zorg aan, het ontwerp werd gemaakt door een bekend architect in de katholieke wereld F.A.W. van der Togt. Vanwege de oprichting van een nieuwe parochie in de uitbreidingswijk Morgenstond, werd de status van de noodkerk gewijzigd in een zelfstandig rectoraat en hij heette voortaan Heilige Antonius van Padua. De noodkerk was voor vier jaar bedoeld, maar zou uiteindelijk pas in 1983 worden afgebroken.

Antoon van Kranendonk, verbonden aan architectenbureau Thunnissen, Van Kranendonk en Bečka, maakte het ontwerp voor de nieuwe kerk. Het gebouw heeft een opvallende vorm gekregen door het spel van de rijzende en dalende muren, waartussen het lage tentdak is opgesloten. In top een kruis met vier armen op een bol. De dakrand wordt gemarkeerd door witte betonnen blokken met daaronder lisenen die de bakstenen muren in smalle stroken verdelen. Hiertussen is een reeks hoge ramen geplaatst. Vooral door het gebruik van de witte betonnen accenten is de architectuur van de kerk geheel in de stijl van Post 65.

In het schuin op de hoek geplaatste bijgebouw bevindt zich de ingang met daarboven een pregnant gevormde en ver naar voren stekende luifel. De luifel beschermt niet alleen de bezoekers maar ook het bescheiden ronde mozaïek met de beeltenis van Antonius van Padua. Een klokkentoren heeft de kerk niet, maar aan de linkerkant hangt een klokje onder een betonnen kapje.

In het interieur overheersen de bakstenen muren en vooral de prachtige houten kap. De spanten vouwen zich als drie enorme waaiers over de kerkzaal uit. In dit ‘moderne’ jaren tachtig-interieur flonkeren als contrast de zilveren kerkschatten uit de oude Boskantkerk: het hoogaltaar met het kruis en de kandelaars, de engelen met kaarsenhouders aan weerszijden en het wierookvat erboven.
Voor de beschermheilige Antonius van Padua is aan de rechterkant van de entree een aparte ruimte als kapel ingericht.

Botine Koopmans

Fotografie: Dick Valentijn

Literatuur
Een lust voor het oog, 25 Haagse kerken, Den Haag 2021
Post 65 Architectuur in Den Haag 1965-1995, Den Haag 2019

 

 

Delen:

Meer Gids items: