Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Kantoorgebouw Ruiten A-kanaal Noord, Ter Apel

W. Mulder (Architectenbureau Sterenberg), 1975-1977

De werknemers van architectenbureau Jan Sterenberg uit het Groningse Ter Apel waren noodgedwongen – door de snelle groei van het bureau – verspreid over vier verschillende locaties; een situatie die zowel vanuit organisatorisch als vanuit financieel oogpunt verre van ideaal was. Medio jaren zeventig werd besloten tot de bouw van een nieuw kantoorpand aan het Ruiten A-kanaal Noord 1, met een oppervlakte van maar liefst 2.700 m2. Het pand, dat plaats zou kunnen bieden aan 120 man personeel, werd in 1975-1976 ontworpen door ing. Wim Mulder.

Het nieuwe kantoorpand werd geheel opgetrokken uit een houten balkenconstructie. Het bestond uit een aaneenschakeling van werkplekken, die alle min of meer in open verbinding stonden met de centrale ruimten, zoals de keuken (met kok), de bibliotheek en de administratie. Elke werkplek had een vaste kern van metselwerk met een dekplaat van beton, waarin waren ondergebracht een dag-archief, een garderobe en een toilet. Verder had het kantoor een tentoonstellingsruimte, twee bespreekkamers, een vergaderruimte, een monsterkamer, een maquettewerkplaats, een donkere kamer en een lichtdrukkerij met binderij. Het personeel was van tevoren gevraagd naar hun wensen en ideeën.

De relatie met de bosrand werd als belangrijk ervaren; het bos was dan ook overal zichtbaar vanuit het kantoor. De tuin werd niet als ‘tuin’ aangelegd, maar feitelijk gezien als een voortzetting van het bos. De uitvoering lag in handen van Van Os Bouwbedrijf bv, waarmee Sterenberg jarenlang had samengewerkt in de wijk Emmerhout in Emmen. De totale stichtingskosten van het kantoor bedroegen fl. 3.930.000,-. In december 1977 verhuisden de ruim honderd werknemers naar hun nieuwe werkplek. Na het faillissement van het architectenbureau in 1983 vestigde zich in 1999 in het pand een dierenpark annex speeltuin genaamd ‘Wonderwereld’.


Auteur:
Michiel Kruidenier

Eerder gepubliceerd in:
Michiel Kruidenier, Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Rotterdam 2021

Fotografie:
afkomstig uit Groeikernen en woonmilieus. Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren ’70, Kruidenier, M.

Delen:

Meer Gids items: