Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Kantoor ‘Bouwstede’, Ede

Architecten: H.J. Messelink & K.W. Ganzevoort , 1975-1978

De hoofdopzet van dit kantoorgebouw is gangbaar. De twee evenwijdige vleugels hebben beide een middengang met werkruimtes aan weerszijden. Toch heeft de architect er een bijzonder gebouw van gemaakt. Door de vleugels onderling iets te verschuiven zijn twee open hoeken ontstaan die plaats bieden aan de voor- en achteringang. De verdiepingen zijn trapsgewijs ingekort waardoor ruimte is gecreëerd voor royale dakterrassen. De gevels zijn contrastrijk uitgewerkt. In de lange zijgevels tonen kolommen, nokken, balken en gevelplaten de betonnen draagconstructie en het rationele ontwerpstramien van het gebouw. De houten bekisting is zichtbaar gelaten op de prefab-elementen. De korte kopgevels hebben juist een warme uitstraling door de toepassing van donkere mangaansteen en hoge driehoekige erkers ter plaatse van de middengang. De afgeschuinde regenwateruitlopen van de erkers zijn fraai vormgegeven.

Hier zetelde de firma ‘Computer Toepassing Wegenbouw’. In het centrale reken- en computercentrum werd de administratie verwerkt van honderden bouw- en aannemingsbedrijven uit Nederland. Ede leverde hiervoor de benodigde arbeidskrachten omdat die destijds in de Randstad niet meer waren te vinden.


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Gert Jan Koster

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: