Gemeente Apeldoorn heeft in 2020-2021 een inventarisatie laten opstellen van gebouwen, wijken, infra, openbare ruimte en groen uit de periode 1970-1990. Gevraagd is hoe Apeldoorn in deze periode ruimtelijk is ontwikkeld en welk jong erfgoed het Apeldoornse verhaal verteld. Dit heeft zijn neerslag gevonden in een essay en in een groslijst van 178 adressen van objecten. Hieruit zijn 68 objecten (longlist) gekozen die binnen 5 kenmerkende thema’s zijn ondergebracht.
De thema’s vloeien voort uit het essay en zijn: de zakelijke city, de herbergzame binnenstad, het verleidelijke stadsbeeld, in de Apeldoornse wijken en het Veluwegevoel. Uiteindelijk zal een shortlist worden samengesteld van de objecten die als Post70-monumenten worden aangewezen.
Bijna een kwart van alle bebouwing in Apeldoorn werd na 1970 gebouwd. De bouwperiode 1970-1990 heeft daarmee een onmiskenbare stempel gedrukt op de huidige identiteit van de stad, waarvan het kantoorgebouw Centraal Beheer (1968-1972) van architect Hertzberger het onbetwiste icoon van deze tijd vormt.
De inventarisatie is verricht door landschapsarchitect Joost Emmerik en architectuurhistorici Evelien van Es en Lara Voerman in samenwerking met Cultuur en Erfgoed, Gemeente Apeldoorn.
Foto’s afkomstig uit het rapport