Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

ING-kantoor is getransformeerd tot ‘High Park’

Postbankgebouw in aanbouw
foto: Cor de Boer, Gelders Archief

Het voormalige ING hoofdkantoor aan de Velperweg in Arnhem, waar in vroegere tijden tot wel een miljoen acceptgiro’s en betaalcheques per dag werden verwerkt, is afgelopen jaren in opdracht van Borghese Real Estate getransformeerd tot ‘High Park’. Het twaalf verdiepingen hoge Kruisgebouw biedt nu plaats aan 281 woonappartementen (203 huur en 78 koop). Naast deze appartementen zijn er commerciële ruimten gerealiseerd, waaronder een supermarkt. De lagere bijgebouwen rondom het Kruisgebouw zijn gesloopt en daarvoor in de plaats is een openbaar park gekomen.

Het Kruisgebouw was jarenlang het hoofdkantoor van de Postcheque- en Girodienst, de Postgiro, de Postbank, de ING Postbank en tot slot de ING. Het werd in 1967-1968 gebouwd naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema en was destijds een vooruitstrevend en modern kantoor. De laatste jaren was het gebouw nog in gebruik als huisvesting voor enkele datacenters.

Om het gehele complex een nieuwe functie te geven, werd het 80-meter hoge kantoorgebouw geheel gestript tot op het betonskelet. De betonnen gevelpanelen werden vervangen door aluminium beplating en de kilometerslange kabels en de 26 roltrappen werden verwijderd. De nieuwe zuidgevel werd ‘getrapt’ uitgevoerd, waardoor er zeer riante en luxe koopappartementen zijn ontstaan, met bijbehorend uitzicht. Het lagere westgebouw en de expeditielagen aan de west- en noordzijde werden gesloopt om plaats te maken voor een openbaar park, dat onder het gebouw doorloopt.

De werkzaamheden werden steigerloos uitgevoerd. De nieuwe gevelelementen werden op de bouwplaats geassembleerd. Het ontwerp van de transformatie werd gemaakt door  Powerhouse Company, de uitvoering lag in handen van Van de Klok.

Michiel Kruidenier

https://www.gelderlander.nl/arnhem/de-voormalige-giro-aan-de-velperweg-gaat-back-to-the-future~a7aaf21a/

https://www.vandeklok.nl/nieuwbouwprojecten/high-park-transformatie-oude-ing-kantoor-arnhem-naar-appartementen/

bekijk dit oude filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=Y3VwnCJDbzo

Of maak de bouwplaat:

https://www.dotbydot.nl/bouwplaat-postgirokantoor-velperweg-arnhem

 

 

fotos: Rolf Bron.